• DOLAR 32.379
  • EURO 34.955
  • ALTIN 2325.423
  • ...
Mursi`yi 30 Bölüm Eleştirdi, Sisi`yi İse Bir Bölüm! Ve...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısırlı mizah sanatçısı Besim Yusuf, programının engellenmesinin ardından ilk kez bir televizyon kanalına konuk olarak suskunluğunu bozdu. Mursi zamanında 30 bölüm boyunca “El Bernamic” programında Mursi’yi eleştirdiğini ancak kendisinin engellenmediğini belirten Yusuf, yeni yönetimin kendisine bir program bile tahammül edemediğini söyledi.

El Arabiya TV`ye konuşan Yusuf, kendisine söylendiği gibi programın engellenmesinde ülke yönetiminin etkisinin olmadığı konusunda, kendini ikna etmeye çalıştığı, ancak bunu başaramadığını kaydetti. Askeri darbenin ardından dört ay programına ara veren Yusuf’un ilk programı beğeniyle izlenmişti. Yusuf, Mursi ve İhvan yönetimine oranla çok çok alt bir düzeyde Savunma Bakanı Sisi’yi ve Cumhurbaşkanını eleştirmişti.

İkinci bölüm ise kasım ayı başında yayına hazırlandı. Ancak ikinci bölümün yapım faaliyetlerinin sona ermesine rağmen darbenin hazırlanmasında en önemli rolü oynayan kanallardan olan yayıncı CBC televizyonu, yayından birkaç dakika önce anlaşmayı iptal ederek program engelledi.

Yusuf, “Ben iyi niyet göstergesi olarak programın engellenmesinde yönetimin etkisi olmadığını düşünmek istiyorum. Yönetimin, programı engellemediğine halkı ikna etmesi lazım. Büyük ihtimal, programın durdurulması konusunda kamuoyunu hazırladılar. Bu nedenle seyircilerim bana gereken desteği vermedi” şeklinde konuştu.

Programın durdurulmasının kendisine hakaret olduğunu ifade eden Yusuf, kanalın güvenilirliğini kaybettiğini, ülke yönetimi ve askeri kuvvetlere de kötülük ettiğini söyledi.

Yusuf, programın yapımcısı Tarık el Kazzaz’ın ailesinin Müslüman Kardeşler’e çok yakın bir aile olduğunu belirtti. Tarık el Kazzaz’ın kardeşi Halid’in, Mursi’nin danışmanı olduğunu da dile getiren Yusuf yapımcının kardeşinin Mursi ile birlikte tutuklandığını da söyledi.

Ailenin itirazına rağmen, Muhammed Mursi’yi 30 program boyunca eleştirdiğini tekrarlayan Besim Yusuf, yeni yönetim döneminde ikinci programın çekimi esnasında yapımcı Tarık el Kazzaz’ın babasının program nedeniyle tutuklandığını da duyurdu.

Programın ilk bölümünün yayınlanmasının ardından hemen engellenmesini İhvan dönemindeki özgürlük ortamıyla kıyaslayan mizah ustası, “bu bile İhvan’a özgürlükler adına şeref madalyası takılmasına yeter” dedi.

İhvan yönetimi ve şimdiki yönetimin mizah anlayışı ve mizahçılara tahammül gücüne de değinen Yusuf, programın yasaklanmasının bazı gerçekleri de ortaya çıkardığını ifade etti. Yusuf; “Önceden şu andaki Mısır yönetiminin mizah duygusunun, önceki yönetimden çok daha az olduğuna kim inanırdı?” dedi.

Basim Yusuf, iddia edildiği gibi Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi ve Cumhurbaşkanı Adli Mansur’u ilk programda eleştirmediğini ifade etti ve “Ya ilk programda onları eleştirmeye karar verseydim ne olurdu? Buna neden hakkım yok? Bu İhvan’ın engellemek istediğinin iddia edildiği medya özgürlüğü değil mi? Biz Muhammed Mursi’yi aynı yöntemlerle eleştiriyorduk. Mursi’nin Cumhurbaşkanı ve Başkomutan olmasına rağmen, neden CBC 30 bölüm boyunca ses çıkarmadı. Mursi, devleti en üst düzeyde temsil eden şahıs değil miydi?” dedi.

Devletin iki tane sembolü olduğuna işaret eden Basım Yusuf, “Devletin iki tane değeri vardır. Bunlar bayrak ve milli marştır. Bunların dışındakiler şahsiyetlerdir eleştirilebilir” şeklinde konuştu.

Yusuf, programın yapımcı kuruluşa duyurulmadan durdurulduğunu, bunun Mısır televizyon tarihinde hiç görülmediğini de ifade etti.

Basim Yusuf, Mursi’nin devrilme sürecine El Bernamic programıyla destek vermiş ve darbenin en önemli sembol isimlerinden birisi haline gelmişti.

Alman DW Arapça Kanalı, Yusuf’a aynı program için bölüm başı 300 bin dolar teklif etti. Yusuf’un CBC ile kanuni işlemleri bitirdikten sonra Alman kanalı ile sözleşme imzalaması bekleniyor.

Yusuf’un programı Mısır ve Arap dünyasında en fazla seyredilen programdı. Darbeciler bir bölüm bile kendisine tahammül edemedi.

Kaynak: Dünya Bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir