• DOLAR 32.385
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.35
  • ...
Kızıltepeli zeytin satıcıları belediyeden şikâyetçi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN-Kızıltepe (Qoser) Belediye binasının arka tarafındaki Otogar Miting Alanında zeytin pazarındaki bazı esnaf şartlarının düzeltilmesi için her sene zeytin mevsiminde belediyeye başvurduklarını ama 15 senedir sıkıntılarının giderilmediğini iddia ettiler.

Belediyeye defalarca başvurduklarını, bugüne kadar sıkıntılarının giderilmediğini belirten 13 yıllık esnaf Ahmet İldem "Bizim burada baraka sorunumuz var, geçen akşam şiddetli bir rüzgar vardı. Kendi imkânlarımızla yaptığımız tüm çadırlar, yerinden söküldü. Biz bu soğuk havada ortalıkta kaldık Belediyeye defalarca başvurduk, hem Başkan Ferhan Türk'le hem de başka yetkililerle görüştük. Kimlik fotokopimizi istediler, onlara verdik bize baraka tipi bir şeyler yapın yüzdelik istiyorlarsa ya da toprak basma parası vereceğiz biz esnaf olarak 'size destek vermeye hazırız' dedik. Her defasında 'tamam sıkıntınızı gidereceğiz' diyorlar maalesef, her sezon açılışında Belediyeye gidiyoruz bu güne kadar Belediyeden hiç bir yetkili bize dönmedi ve sıkıntımız giderilmiyor. Belediye yetkililerine bir çağrım var gelsinler, 1 saat burada dursunlar, bakalım bu soğukta kalabilecekler mi? Pazarımız Belediye binasının tam arkasında bizi görmüyorlar diyeceğim ama, her gün bizi görüyorlar" diyerek sıkıntılarını dile getirdi.

Çarşıda zeytin satıcılığı yapanların kendilerini mağdur ettiğini Belediye'nin de bunları engelleyemediğini belirten İldem daha sonra, "Bizim burada yaptığımız iş hem geçimimizi sağlamak hem de halkımıza hizmet etmektir.Yalnız biz burada çok mağdur oluyoruz zeytin satıcılığı zaten sezonluk bir iştir 1 buçuk ay sürmektedir. Şikayetimiz çarşıda satıcılık yapanlaradır. Müşteriler çarşı daha yakın olduğu için çoğu onlardan zeytin alıyor Belediyenin bunlara müdahale etmesi gerekir yalnız Belediye görevini yapmadığı için biz burada mağdur oluyoruz" ifadelerinde bulundu.

İlk defa bir haber ajansının gelip, sıkıntılarımızı haber yapmak istediğini dile getiren İldem, "bugüne kadar hiçbir haber ajansı gelip, bu sıkıntımızla ilgili haber yapmadı. Size çok teşekkür ediyoruz gelip bu sıkıntılarımızı dinleyip bizimle ilgilendiğiniz için inşallah Belediye yetkilileri bu haber yayınladıktan sonra bu sıkıntımızı gidereceklerdir diye düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.

Kışın çok zor şartlar altında kaldıklarını 17 yıldır zeytin satıcılığı yaptığını belirten, esnaf Ahmet Oral ise, "Gördüğünüz gibi çardak sorunumuz var. Bunları kendi imkanlarımızla yaptık hepsi derme çatma şiddetli bir rüzgarda hepsi yerinden sökülüyor hiç işimizi görmüyor bunun yerine daha sağlam bir yerin bize yapılması gerekir bu sorunumuzu da ancak Belediye giderir sizde gelip bu sıkıntımızı görüp bu soğuktan nasibinizi aldınız. Dört tarafımız kapalı olsa soğuğun etkisi azalır halkımız daha sağlıklı ve sıcak bir ortamda alış verişlerini yapardı. Biz burada işportacılık yapmıyoruz her sabah halkımız bu zeytinlerle kahvaltı yapıyor" diye belirtti.

Yaklaşık 15 senedir Belediyenin sıkıntılarını gidermediğini belirten, Oral " Bu işimizin daha iyi olması için Belediyenin katkı yapması gerekir. Bize uygun ortam sağlaması lazım bu sıkıntılarımızın giderilmesi için büyüklerimiz birçok defa Belediyeye başvurdu. Belediyeden hiçbir yetkili, bize dönüp bu sıkıntılarımızı gidermedi. Bu başvurular sonuçsuz kaldı. Yaklaşık 15-20 senedir bu sorunumuz devam ediyor. Belediye bize önayak olup bize destek verseydi bizde esnaf olarak kendi aramızda ya bir dernek ya da bir kooperatif kurar işimizi daha güzel yapardık ama gördüğünüz gibi bu orta yerde satışımızı yapıyoruz ne bir dükkân ne de bir baraka var" diye kaydetti.

Yaklaşık 25 senedir zeytin satıcılığı yaptığını belirten Mehmet Salih Emre ise, " Yaklaşık 10-12 zeytin çeşidi var, bunların arasında en kalitelisi Derik zeytinidir. Bölgemizde, zeytin üretimi az olduğu için pahalı burada satamıyoruz. Kg 8-9 TL civarı Derik zeytinin tohumu da, Nizip'ten gelmedir. Biz burada genel olarak Hatay, Mut ve Nizip'den gelen zeytinleri satıyoruz. Bunların fiyatı da 2 TL'den 5 TL' ye kadar değişiyor bunların arasında da, Hatay zeytini daha kaliteli oluyor. Mut zeytini ise, numaralıdır 12-13-14-15- ve 16 numaradan oluşuyor halkımız numaralandırmadan fazla anlamadığı için tüm zeytinleri bir sayıyor bilgilendirmek amacıyla söylüyorum her numara küçüldüğünde kg başı 50 kuruş fiyattan iniyor büyük numaralar daha kaliteli çünkü hem yağlı hem de etli oluyor. Ayrıca müşteriler zeytin alırken, dikkatli olmaları lazım esnaf menfaatleri uğruna kalitesiz zeytinleri tam fiyata satmamaları gerekir" açıklamalarında

Zeytin kırmanın elle zahmetli olduğunu, kırma makinesiyle daha rahat olduğunu ifade eden esnaf, Hüseyin Gül ise, "Zeytin almaya gelen müşterilerin istedikleri takdirde eve götürüp bin bir zahmetle kıracaklarına burada makineyle kırıyoruz. Fiyatı da çok uygun kilosunu 20 kuruşa kırıyoruz örneğin 20 kg zeytin alan bir müşterimiz 1 dakika içinde tek seferde 4 liraya zeytinlerini kırıp eve götürüyor bayanlar içinde bir rahatlık söz konusu evde hepsini teker teker kıracaklarına burada tek seferde kırılıyor. satış olduğu zaman günde ortalama 300 kg zeytin kırıyoruz. "Dedi. (Mehmet Aslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir