• DOLAR 32.322
  • EURO 35.15
  • ALTIN 2292.96
  • ...


 DİYARBAKIR

- DTSO Dubai'ye iş gezisinde bulundu. 25-28 Kasım 2013 tarihlerinde gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük fuarları arasında yer alan 'Dubai Big 5 Show Yapı İnşaat Fuarı'na, DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Tekin'in yanı sıra, iş camiası temsilcileri ile birlikte Diyarbakır'dan 20 inşaat şirketi katıldı. Diyarbakır heyeti aynı zamanda Global İslam Ekonomisi Zirvesi'ne de katıldı.

 

Dubai Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri ile yapılan görüşmelerde Diyarbakır ve Dubai'nin, tarihi, turistik, ticari durumu, ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasındaki ticaret potansiyeli görüşülerek, Dubaili yetkililer Diyarbakır'a davet edildi.

 

Birçok ülkeden firmanın stant açtığı fuarda yapılan ikili görüşmelerde, ihracat ve ithalat konularının yanı sıra ürünlerin nakliye, gümrük v.s konuları göz önünde bulundurularak tekrar iletişime geçilmesi noktasında taraflar el sıkıştı.

 

Diğer bir taraftan, DTSO heyeti, Dubai Ticaret ve Sanayi Odası'nın katkılarıyla gerçekleştirilen ve dünyanın dört bir tarafından davet edilen banka temsilcileri, yatırımcılar ve danışmanların hazır bulunduğu Global İslam Ekonomisi Zirvesine de katıldı. Zirvede birçok katılımcı ile verimli görüşmeler gerçekleştirildi.

 

Zirvenin Direktörü Faraj Nasib, Diyarbakır iş camiası temsilcilerini Dubai Ticaret ve Sanayi Odası adına ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.

 

Türkiye ile ilişkilerinin iyi olduğunu söyleyen Nasib, "Türkiye ile sağlıklı ve iyi giden ilişkilerimiz var. Buna oldukça özen gösteriyoruz ve önem veriyoruz. Hem ticari hem politik ilişkilerimiz oldukça ileri ve iyi seviyede. Dubai'de gördükleriniz uluslararası alanda nasıl bir kent inşa ettiğimiz noktasında sizlere ipucu veriyordur." dedi.

 

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Meclis Başkanı Celalettin Birtane ise, Dubai'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Temasların devam edeceğini dile getiren DTSO Meclis Başkanı Birtane, "Dubai'de, gerek fuarda gerekse Global İslam Ekonomisi Zirvesi'nde olsun dünyanın dört bir tarafından gelen iş dünyasıyla temaslarımızı sürdürüyoruz. Edindiğimiz izlenimler ve aldığımız fikirler elbette bizlere gelecek için bir zemin oluşturacaktır. Önümüzdeki zaman diliminde bu temaslarımız devam edecektir. Çok güzel bir kent inşa edildiğini hayranlıkla görmekteyiz" ifadelerine yer verdi.

 

Diyarbakır'ın tarım için elverişli alanlara ve potansiyele sahip olduğunu söyleyen Meclis Başkanı Birtane, "Diyarbakır organik ürünler konusunda özellikle sebze ve meyve ürünlerinde oldukça iyi ve elverişli alanlara sahip. İhracat potansiyelimizi değerlendirmek ve sizlerin de dikkatine sunmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

 

Turizm alanında da Diyarbakır'ın çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Birtane, "Diyarbakır Peygamberler ve Sahabeler şehri olarak bilinir. İnanç ve Kültür Turizmi konusunda özellikle son zamanlarda çok sayıda turist almaya başladık. Sizleri de Diyarbakır'da görmek ve bu değerleri sizlere göstermek isteriz" dedi.

 

Heyetten sorulan bir soru üzerine daha önce Diyarbakır'ın adını duymadığını söyleyen Atiq Juma Faraj Nasib "Sizler Diyarbakır'ı anlatırken çok heyecanlandım. Bir an önce görmek istediğimi itiraf etmeliyim. Özellikle İnanç Turizmi konusunda sizden alacağımız ve öğreneceğimiz çok şey olduğuna inanıyorum. Tecrübelerinizden faydalanmak isteriz. Turizm konusunda daha iyi bir konuma geleceğimizi tahmin etmek zor değil. Türkiye turizm konusunda Arap dünyasının ilk tercihi durumundadır" ifadelerini kullandı. (Hüseyin Yalçın - İLKHA)