• DOLAR 32.557
  • EURO 34.921
  • ALTIN 2427.115
  • ...

MERSİN- Mersin Orman Bölge Müdürlüğünde, Bölge Müdür Yardımcısı Nurettin Bozdemir Başkanlığında Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürlüğü ve Odun Dışı Ürünler Başmühendisliğinin birlikte organize ettiği, Odun Dışı Orman Ürünleri ile ilgili eğitim çalışmaları Tarsus Orman İşletme Müdürlüğü Çamalan Şefliği, Göçük Köyünde devam ediyor.

 

Defne üretimini gerçekleştirmek, yöre halkının gelirini artırarak kırsal kalkınmaya ve ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmayı amaçlayan eğitim çalışmalarına, Tarsus Kaymakamı Hasan Göç, Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Bölge Müdür Yardımcı Nurettin Bozdemir, Odun Dışı Ürünler Başmühendisi Yunuz Ağkuş, Tarsus Orman İşletme Müdürü Mehmet Fulin, Çamalan Şefi Atilla Yenice, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ahmet Çörtük, Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsünden Osman Polat ve Sevda Polat ile birlikte köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

 

Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Orman köylülerine hitaben yaptığı konuşmada, "ODOÜ Başmühendisliğimizin gayretli çalışmalarıyla envanter ve planlama çalışmalarının bitirilmesi neticesinde, Ülkemizin ilk ODÜH Yönetim Planı olma özelliğine sahip Tarsus Orman İşletme Şefliği Akdeniz Defnesi (Laurus nobilis) ODÜH Yönetim Planı, 11 Orman İşletme Şefliğinde çalışmalarımız tamamlanmıştır. Çamalan Şefliğinin potansiyel defnelik alanı 2 bin 830 hektar olup, toplam defne serveti ise 11 bin ton civarındadır. Peki bu ne anlama gelmektedir? Kabaca bir hesap ile somutlaştıralım. 1 kiloggram yaş defne sürgünü için 50 kuruş ödenmesi ile bin ton üretim yapılması durumunda, 500 bin TL gelir elde edilmiş olacaktır." dedi.

 

Tarsus Kaymakamı Hasan Göç de yaptığı konuşmada defne gelirinin orman köylüsüne katkısından bahsederek, "Önemli bir yere sahip defnelik alanları mutlaka korumalı ve gelecek nesillerimize yeşil altın bırakmalıyız" dedi.

 

Daha sonra ODÜ Başmühendisi Yunuz Ağkuş tarafından, uygulamalı eğitime geçildi. Defnenin tekniğine uygun kesimi, kurutulması, nakledilmesinde dikkat edilecek hususlar hakkında geniş bilgi verildi. Karşılıklı soru-cevap şeklinde uygulama tamamlandı. (A.Hakim Kurt-İLKHA)