• DOLAR 32.537
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2434.22
  • ...
BMGK`dan Askeri Güç Kullanımına Onay
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BM - BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Orta Afrika Cumhuriyeti`nde sivillerin korunması için Afrika Birliği ve Fransa`nın ortak önlemler almasına onay verdi.

BMGK, son dönemde sivil çatışmaların ve insan hakları ihlallerinin gündemde olduğu Orta Afrika Cumhuriyeti`ndeki durumu ele aldı. Konsey, ülkede düzenin tekrar sağlanması ve sivillerin korunması amacıyla kabul ettiği 2127 sayılı kararla halen ülkede bulunan 2 bin 500 kişilik Afrika Birliği misyonuna (MISCA) gerekli önlemleri alması konusunda yetki verdi.

Fransa tarafından Konsey`e sunulan ve oybirliği ile kabul edilen kararda, MISCA`daki asker sayısının 3 bin 500`e çıkarılmasına ve Fransa`nın geçici bir süreyle MISCA`ya askeri destek vermesine de onay verildi. Fransa`nın MISCA`ya bin askerle destek vermesinin beklendiği kaydedildi.

Kararda ayrıca, Orta Afrika Cumhuriyeti`ne bir yıl süreyle her türlü, cephane, mühimmat, yedek parça ve askeri teknik malzeme satışı ve sevkiyatı da yasaklandı.

Orta Afrika Cumhuriyeti`nde geçen yıl patlak veren olaylarda Seleka koalisyonu ülkede iktidarı devirmiş ve ortaya çıkan siyasal istikrarsızlık sonucu sivil kayıplar ve insan hakları ihlalleri yaşanmıştı.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir