• DOLAR 32.379
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2325.646
  • ...
ABD`de İsrail`e Akademik Boykota Büyük Destek!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Amerika Birleşik Devletleri(ABD)`nde akademik araştırmalar konusundaki en büyük bilimsel derneği, dönüm noktası olarak görülen bir karara oybirliğiyle imza atarak İsrail yüksek öğrenim kurumlarına yönelik boykota katıldı.

ABD`den yıllık 3 milyar dolarlık bilimsel araştırma fonu aktarılan İsrail`e yönelik bu boykot kararına Amerikan Araştırmaları Derneği Ulusal Konseyi`nin verdiği destek, küresel Filistin dayanışma hareketinin aktivistleri için önemli bir sembolik zafer olarak niteleniyor.

Bir haftadan fazla süredir tartışılan kararda, İsrail işgalinin "genel refah, hareket özgürlüğü, Filistinlilerin eğitim fırsatları, siyaset ve insan haklarına yönelik yıkıcı etkisi" vurgulanarak, İsrail kurumları ile ilişkileri kesmenin gerekliliğine dikkat çekildi.

Kararda ABD`nin İsrail`in Filistin`i işgali ve yasadışı yerleşimlerin genişlemesini sağlamada önemli bir rol oynadığı, İsrailli akademik kurumların da işgale destek vererek suç işlediği kaydedildi.

Boykot kararında, "yüksek öğrenim kurumları İsrail`in devlet politikalarının bir parçası olarak insan haklarını ihlal ediyor ve Filistinli akademisyenler ile öğrencilerin çalışma koşullarını olumsuz yönde etkiliyor" denildi.

Ulusal Konsey, İsrail kurumlarını boykota verilen desteği "bir etik duruş, maddi ve sembolik bir eylem biçimi" olarak niteledi, "Bu akademik özgürlükleri ellerinden alınan akademisyenler ve öğrenciler ile dayanışma prensibini temsil ediyor" ifadesi kullanıldı.

DÖRT YILLIK KAMPANYANIN SONUCU

ASA`nın 21-24 Kasım arasında Washington DC`de gerçekleşen yıllık toplantısında tartışılmaya başlanan tasarı, toplantıda karar çıkmamasına rağmen benzeri görülmemiş bir şekilde ulusal komitenin kararıyla süre uzatılarak gündemde tutuldu.

Konferans katılımcıları dağıldıktan sonra da devam eden müzakerelerin ardından dün komite üyeleri tarihi bir karar ile yeniden bir araya geldi ve boykota destek vereceklerini açıkladı.

Karar bugüne kadar İsrail`e akademik boykot konusunda Filistin dayanışma hareketinin büyük başarılarından biri olarak görülüyor. Çünkü hem Amerikan Araştırmaları Derneği boykota destek veren en büyük akademik derneklerden biri, hem de karar İsrail`i boykot hareketinin Amerika`nın genel gündemine girdiğinin işareti.

Kararın arkasında ise İsrail işgali konusunda akademisyenleri bilinçlendirmek için yürütülen dört yıllık bir kampanya var.

Boykot kararının ardından ASA üyesi akademisyenler işgal suçuna iştirak eden İsrail üniversiteleri ile çalışmayacak, üniversiteler arasında "kurumsal işbirliği" kurulmayacak. Boykot "bireysel olarak İsrailli akademisyenler" yerine kurumları kapsayacak.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir