• DOLAR 32.798
  • EURO 35.054
  • ALTIN 2509.436
  • ...
 Esad vatandaşlıktan atıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Yeni kimlik verilmeyenler, ülkenin kaderini belirleyecek muhtemel seçimde de oy kullanamayacak. Esad, mültecilerin evine de hacizle el koymuştu.

İÇ SAVAŞTAN KAÇANLARIN EVLERİNİ VE MALLARINI GASPEDEN SURİYE REJİMİNDEN YENİ ADIM

BEŞAR Esed yönetimi, iç savaş nedeniyle ülkesini terk eden ve muhalif direnişçilerin saflarına katılan Suriyelileri vatandaşlıktan çıkarmaya başladı. Bunun için yeni kimlik uygulaması başlatan rejim, ülke genelindeki tüm Suriye vatandaşlarına yeni kimlikler tahsis ediyor. Daha önce Suriye’nin Lazkiye ve Tartus şehirlerinin bulunduğu sahil şeridinde evlerini terk eden Suriyeli vatandaşların ev ve işyerleri, biriken vergi borçları bahane edilerek haciz yoluyla gasp edilmişti.

Vatandaşlıktan çıkarılma riski

BM’nin resmi rakamlarına göre 2011 yılının Mart ayından bu yana süren Suriye iç savaşı nedeniyle 2 milyon 250 bin kişi ülkesini terketmek zorunda kaldı. Ancak resmi olmayan rakamlar 3 milyondan fazla kişinin Suriye’yi terkettiğini söylüyor. İç savaş nedeniyle ülkesini terk eden Suriye vatandaşlarına bir kötü haber de Suriye rejiminden geldi. Bölgedeki kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Suriye sınırları dışında olan vatandaşların rejim tarafından vatandaşlıktan çıkarılması için hazırlıklar yapıldığı ifade edildi.

Yeni kimlikler basılıyor

Ülkesini terkeden vatandaşlarının ülkelerine geri dönememeleri için Beşşar Esed yönetimi ülke genelinde yeni kimlik basıyor. Tüm vatandaşların kimliklerini değiştirecek olan yönetim böylece, ülkeye giriş çıkışları da kolayca kontrol edebilecek. Rejim bu uygulamaya gerekçe olarak ise, muhalif grupların ellerinde sahte kimlik basabilecek cihazların bulunmasını ve bu yolla Suriye’ye illegal girişlerin artmasını gösterdi.

Oy kullanamayacaklar

Vatandaşlıktan çıkarılma riski ve yeni kimlik uygulaması nedeniyle Suriye kimliğine kavuşamayacak olan yaklaşık 3 milyon mülteci, Suriye’de olası bir ateşkes ve buna bağlı olarak ortaya çıkabilecek geçiş hükümeti oluşturulması durumunda yapılacak olan seçimlerde de oy kullanamayacak. Böylece Esad yönetiminin ve rejimin devam etme olasılığı da artmış olacak.

Ülkelerine dönemeyecekler

Türkiye’de 200 bini kamplarda toplam 600 binden fazla Suriyeli sığınmacı var. Bunun yanı sıra Suriye’ye komşu Ürdün, Irak ve Lübnan gibi ülkelerde de vatanını terketmiş milyonlarca Suriyeli yaşıyor. Beşşar Esad yönetiminin söz konusu uygulamaya imza atması durumunda çok sayıda mültecinin sığındıkları ülkelerde kalma riski bulunuyor.

600 BİN SURİYELİ BURADA KALABİLİR

ESAD rejiminin yeni kimlik oyunuyla birlikte Türkiye’deki kamplarda ve şehirlerde kalan Suriyeli sığınmacılarla birlikte Türkiye’nin birçok şehrine dağılanların çoğunun Türkiye’de kalma riski bulunuyor. Savaşın uzaması, yeni kimlik uygulaması, vatandaşlıktan çıkarılma riski nedeniyle sığınmacıların ülkelerine dönememeleri Suriye vatandaşlarını kendilerine yeni bir hayat kurmaya zorluyor.

ESAD EVLERİNİ GASP ETMİŞTİ

VATANDAŞLIKTAN çıkarılma riskine maruz kalan Suriyeli sığınmacılara daha önce de haciz yoluyla baskı yapılmıştı. Lazkiye ve Tartus gibi illerin bulunduğu Suriye’nin sahil bölgesinde yaşarken savaş nedeniyle evlerini terkeden rejim karşıtı vatandaşların ev ve işyerleri, biriken faturalar ve vergi borçları gerekçe gösterilerek haczedilmiş ve rejim yanlısı kişilere uygun fiyatlarla satılmıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir