• DOLAR 32.574
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2435.002
  • ...
Mevlana Araştırmaları Enstitüsü bir ilk gerçekleştirecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA-Etkinlikler süresince Enstitü tarafından Türkiye Mevlevihaneleri Sergisi, 'Günümüzde Yurt İçi Mevlevihanelerinin Durum ve Konumları' konulu ulusal sempozyum', 'Mevlana ve Mevlevilik Konferansı', 'Genç Gönüllerde Hz. Mevlana' ve geleneksel hale gelen 'Gönlümüzdeki Mevlana Söyleşileri-IV' gerçekleştirilecek.

Enstitü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, tüm etkinlikler için gerekli hazırlıkları tamamladıklarını belirtirken, Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise Konya için son derece önemli olan anma etkinliklerine bu yıl da Selçuk Üniversitesi olarak önemli katkı sağlayacaklarını söyledi.

Türkiye Mevlevihaneleri sergisi
7-17 Aralık 2013 tarihleri arasında Selçuklu Belediyesi işbirliği ile Feyzi Şimşek, İbrahim Dıvarcı ile Ahmet Kuş'un hazırladığı 'Türkiye Mevlevihaneleri Fotoğraf Sergisi' sanatseverlerle buluşacak. Konya Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi Fuaye Salonu'nda açılacak olan sergide Türkiye'de bulunan Mevlevihanelerin geçmiş ve yakın tarihteki durumlarını anlatan fotoğraflar sergilenecek.

Ulusal sempozyum
Konya Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirilecek olan 'Günümüzde Yurt İçi Mevlevîhanelerinin Durum ve Konumları' başlıklı sempozyuma akademisyenler, kurum yöneticileri ve alanında uzman araştırmacılar başta olmak üzere 40 konuşmacı katılacak. Açılış konferansında Marmara Üniversitesi'nden Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Derman 'Güzel Sanatlar Mektebi Vasfıyla Mevlevihaneler' başlıklı sunumunu yapacak. 9-10 Aralık 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek sempozyumda bir özel oturum ve bir de değerlendirme oturumu yapılacak. Sempozyumda, Türkiye'de bulunan Mevlevihanelerin geçmişteki ve günümüzdeki durumları görseller eşliğinde ele alınacak. Ayrıca Mevlevihanelerin eğitimdeki rolleri, Mevlevi Musikisi ve Sema Algısı konularına yer verilecek.

Enstitü 'den bir ilk
11-13 Aralık 2013 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi bünyesindeki beş farklı fakülte ve Dilek Sabancı Devlet Konservatuarı'nda 'Mevlana ve Mevlevilik Konferansları' düzenlenecek. Tıp Fakültesi'nde Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Edebiyat Fakültesi'nde Kırıkkale Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Sabahattin Zaim Üniversitesi'nden Prof. Dr. Adem Esen, Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Türk Kadınları Kültür Derneği'nden Cemalnur Sargut, Mimarlık Fakültesi'nde Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Alkan, Dilek Sabancı Devlet Konservatuarı'nda ise Okan Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Süleyman Erguner sunum yapacak. Mevlana'nın yaşamı ve fikirlerinin Türk Edebiyatına yansımaları, Mevlana'nın iktisat anlayışı, Mevleviliğin güzel sanatlara katkısı, Mevlevi Musikisinin önemi ve Mevlana Dergâhı'nın son durumu hakkında katılımcılara bilgi verilecek.

Ayrıca bu yıl ilk kez Mevlana Araştırmaları Enstitüsü yüksek lisans öğrencileri Konya merkez ilçelerindeki üç farklı orta öğretim kurumunda gerçekleştirecekleri 'Genç Gönüllerde Hz. Mevlana' başlıklı konferanslarda öğrencilere Mevlana'yı anlatacak.

Geleneksel söyleşilerin bu yılki konuğu iş adamları
Geleneksel olarak her yıl düzenlenen 'Gönlümüzdeki Mevlana Söyleşilerine' bu yıl iş adamları katılacak. 16 Aralık 2013 tarihinde 'İş Dünyası ve Hz. Mevlana' başlığıyla düzenlenecek söyleşiye, Akkanat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akkanat, Helvacızade A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahir Büyükhelvacıgil, Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Üyesi Cem Kınay, İntekno Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kulluk, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk gibi iş dünyasının tanınmış simaları katılacak. İş adamları, kendi algılarındaki Mevlana'yı anlatacak.

Hazırlıklar tamamlandı
Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, "Bu yıl da ulusal sempozyumdan konferanslara, sergiden söyleşiye kadar birçok etkinlikle anma haftasına katkı sunacağız. Tüm etkinliklerimize ilişkin hazırlıklarımızı tamamladık." ifadelerini kullandı.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise, "Etkinliklerimiz öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimizin yanı sıra katılmak isteyen herkese açık olacak. Bilim adamları ve alanında uzman kişiler, Hz. Mevlana'nın öğretilerini çeşitli yönleriyle ele alacaklar. Tüm bu değerli görüşlerden katılımcıların en iyi şekilde istifade edeceğini ümit ediyorum." dedi. (İlyas Yavuz - İLKHA)




Bu haberler de ilginizi çekebilir