• DOLAR 32.585
  • EURO 34.725
  • ALTIN 2526.605
  • ...

ANKARA-Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2012 yılında ihracat iadesi verilmediği için elma ihracatının yüzde 22'lik düşüşle 87 bin tondan 68 bin tona indiğini, ihracatta yaşanan düşüşün elmada üretici fiyatlarını da düşürdüğünü dile getirdi.

 

Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, 2012 yılında verilmeyen elmada ihracat iadesi desteğinin bu sezon verilmesi için Ekonomi Bakanlığı'na başvurduklarını bildirdi.

 

Bayraktar yaptığı açıklamada, "Dünya elma üretiminde dördüncü sırada yer almamıza rağmen iç ve dış pazarlarda etkin bir pazarlama yapımızın olmayışı, ihracatın yeterince artmaması, depolama kalitesinin ve kapasitesinin yetersiz olması elma fiyatlarının istenilen düzeye ulaşmasını engellemektedir. Uzun süre depolama imkânı bulamayan üreticilerimiz, çoğu zaman hasattan hemen sonraki dönemde fiyatların en düşük olduğu aylarda ürününü satmak zorunda kalmaktadır." dedi.

 

Depolama kapasitesinin yetersiz olduğu yörelerde soğuk hava depolarının kurulması, depolamaya yönelik verilen teşviklerin artırılarak sürmesi gerektiğini belirten Bayraktar, "Gerek ihracatın azalması, gerekse üretimin artması ve az da olsa yapılan ithalat, elma üreticilerimizin pazarlama sıkıntısı yaşamalarına ve üretici fiyatlarının düşmesine yol açmaktadır. İçinde bulunduğumuz şu dönemde, elma üretiminin yüzde 55'inin yapıldığı Isparta, Karaman, Niğde ve Antalya illerimizde depolarda alıcı bekleyen elma yüzünden, üreticilerimiz zor durumda kaldılar.Elmada hasat Ekim ayında tamamlandı. Kasım ayı sonu itibarıyla geçen yıl ortalama 88 kuruş olan üretici fiyatı, bu yıl 64 kuruşa düştü. Elma fiyatları, Antalya, Karaman gibi bazı illerimizde ise, 50 kuruşa kadar geriledi."dedi.

 

Bayraktar, elma ihracatının teşvik edilmesi amacıyla kullandırılan ve elma ihracatı için oldukça önemli olan ihracat iadesi desteğinin en son 2011 yılında verildiğini bildirerek, "İhracat iadesi verilmeyen 2012 yılında ihracatta yaşanan yüzde 22'lik düşüş, bu desteğin ne denli önemli olduğunun bir göstergesidir. Komşu ülkelerdeki siyasi karışıklıklar ve ekonomik sıkıntılar da ihracatı kısıtlıyor. Üretimde sürekliliğin sağlanması ve artırılması için elmada ihracat iadesi desteği şart." ifadelerini kullandı.(İlyas Yavuz - İLKHA)