• DOLAR 32.513
  • EURO 34.951
  • ALTIN 2438.846
  • ...
Şehirlerdeki halk sağlığı hizmetleri yetersiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu (MYO) tarafından "Çocuk Sağlığı ve Çevre İlişkisi" konulu konferans düzenlendi. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu(MYO) konferans salonunda gerçekleştirilen programa, YÖK eski üyesi ve İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Zülfikar konuşmacı olarak katıldı.

 

Açılış konuşmasını yapan Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Güney, Prof. Dr. Bülent Zülfikar'ın konferansa katılımında duyduğu memnuniyeti dile getirerek, gerçekleşen faaliyete emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

Çocuk Sağlığı ve Çevre İlişkisi konusu hakkında katılımcıları bilgilendiren Prof. Dr. Bülent Zülfikar, "Anayasa'da her bireyin sağlıkla ilgili hakları, görev ve sorumlulukları var. Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Şehirlerimizde halk sağlığı hizmetleri yetersiz durumdadır.

 

Yerleşik alan problemi, park alanı yetersizliği, araç gereç problemi, uzman ekip yetersizliği gibi problemler var. Bütün bu eksiklikler kendisiyle beraber halk sağlığını da olumsuz etkiliyor. Özellikle tükettiğimiz gıdaların sağlığımız üzerinde önemli bir etkisi var. Yiyeceklerimizi orantılı tüketmemiz lazım. Özellikle maddi açıdan zorluk çeken ailelere gıda yardımı ve ilaç yardımlarının yapılması lazım ki onların da daha sağlıklı hayatları olsun" dedi.

 

Hastanelerin yanı sıra iyi beslenmenin de önemli bir faktör olduğuna değinen Zülfikar, "Ülkemizde önceki yıllarda yeni doğan bin çocuktan 150'si ölüyordu. Şuan Bitlis için yeni doğan bin çocuktan 10-13 arasında değişen ölüm vakaları görülmektedir.

 

Bu orantının değişmesinde Hastanelerin iyileştirilmesi kadar şüphesiz beslenme şartlarının iyileşmesi de hayati önem taşıyor. Beslenemeyen bir annenin karnındaki çocuk ne kadar iyi beslenebilir ki? Özellikler günümüzde ön plana çıkan GDO'lu ürünlerin tüketilmesi insan sağlığını olumsuz etkiliyor. İnsanlarımız bu ürünlerin yerine daha organik ürünleri tüketmeleri gerekmektedir." diye konuştu.

 

Yüksek öğretimden beklentiler konusuna da değinen Zülfikar şunları söyledi: "Üniversite bilgi edinme yolunda hayatın olmazsa olmazlarından biridir. Dünyanın 500 yıldır ayakta kalmış kurumlarına baktığımızda bunların çoğunun üniversitelerden oluştuğunu görüyoruz. Özellikle 19. yüzyılda bilimsel ilerleme ve savaş teknolojileri, araştırma üniversitelerin önemini ortaya çıkardı.

 

Günümüzde 120 milyondan fazla insan üniversiteye gitmektedir. Ülkemizde ise 3 milyona yakın kişi üniversite okumaktadır. Üniversiteyi etkileyen önemli 3 kurum var. Bunların başında devlet geliyor, ikincisi piyasa ve üçüncüsü akademidir. Özellikle son yıllarda üniversiteye giden kişi sayısının artmasında üniversitelerin hem topluma hem de kişiye yarar sağlayan özelliği büyük önem taşımaktadır.

 

Üniversitelerde Bilimsel Özerlik, İdari Özerklik ve Mali Özerklik şart
Entelektüel beklenti, tanınmışlık, devamlı destek, para ki anahtar rol oynayan budur akademik başarıda önemli bir yere sahiptir. Akademik başarıda bunları birbirine entegre etmek lazım, aksi halde pek çok engel ortaya çıkar. 3 tane özerklik kavramı üniversitelerimiz için önemsiyoruz. Bilimsel özerlik, idari özerklik ve mali özerklik, üniversitelerimiz için olması gereken temel 3 kavram. Şuan hâlihazırda 178 tane üniversitemiz var. Bunun 109 tanesi devlet, 69 tanesi ise vakıf üniversiteleridir. 2006 yılına kadar 78, 2007 yılında önemli bir çıkış oluyor bu rakam 115 oluyor ve 2013'te ise bu sayı 178'e çıkıyor. Son 7 sene içerisinde üniversite reformu çerçevesinde 100 üniversite eğitim hayatına dâhil edilmiştir." şeklinde konuştu.

 

Soru ve cevaplarla devam eden konferans, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Güney'in Prof. Dr. Bülent Zülfikar'a hediye vermesiyle son buldu. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir