• DOLAR 32.499
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2431.011
  • ...
Kış lastiği uygulaması olumlu ama yetersiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Kış lastiği takma zorunluluğu ilgili olarak İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Faruk Alparslan, uygulamanın olumlu ancak eksik olduğunu belirtirken, konu ile ilgili görüşlerini dile getiren ticari araç sahipleri ise kışlık lastik fiyatlarının yüksek olmasından şikayet etti.

 

"Uygulama güzel ama cezai müeyyideler olmamalı"

Kış lastiği zorunluluğu şehir içi uygulamalarının valiliklere bırakıldığını hatırlatan Faruk Alparslan, bunun başlangıç ve bitiş tarihlerinin valilikler tarafından belirlediğini belirterek, "Bölgemizde kış şartlarının ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Şu ana kadar havalar oldukça iyidir. Bu havada kış lastiği takmanın araçlara mekanik olarak zarar verdiğini biliyoruz. Bu güne kadar güzel giden hava koşullarına aldanmadan bugünden kış lastiklerinin alınması gerekir. Cezai müeyyidelere gelince, bu cezai işlemlere maruz kalınmadan bunun yapılması en doğru şeydir. Ama araç lastiklerinin milimetrik hesapların yapılması bizi üzüyor. Çünkü var olan kış lastikleri tam erimeden değiştirmek de biraz maddi külfet getiriyor. Bu konuda gerek bizler gerekse de ticari araç sahipleri muzdariptir. Bizler elbette bunun uygulanmasından yanayız ama cezai müeyyidelerin uygulanmamasından yana değiliz." dedi.

 

"Sadece ticari araçlar kaza yapmıyor"

Uygulamanın ticari araçlarla sınırlı tutulmasının da doğru olmadığını savunan Alparslan, trafiğe sadece ticari araçların çıkmadığını ifade ederek, "Sadece ticari araçlar kaza yapmıyor. Bu uygulama da tamamen farklı rekabetlere yol açmaktadır. Eğer bu uygulanacaksa trafiğe çıkan bütün araçlarda eşit bir şekilde uygulanmalıdır. Zaten ticari araçları kullanan insanlar ekmeğini buradan kazandığı için buna dikkat ediyor. Fakat bunun dışındaki özel araç kullanıcılarına bu zorunluluğun getirilmemesi onlar kaza yapmayacak ya da kazaya sebebiyet vermeyecek anlamına gelmez. Bu doğru bir tutum değil. Yapılacaksa herkes için yapılmalı sadece ticari araçlar için bunun yapılması doğru değil" diyerek uygulamanın eksik olduğunu dile getirdi.

 

"Bir an önce lastiklerinizi değiştirin"

Sürücülere tavsiyelerde de bulunan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Faruk Alparslan, sürücülerin can ve mal güvenlikleri için kar yağmadan kış lastiklerini taktırmaları gerektiğini ifade ederek, "Kar yağarken lastik fiyatlarının artması ve iş kaybından dolayı maddi zararlara da yol açamaması için, bu günden itibaren tüm sürücülerimizin kış lastiklerini taktırmaları faydalı olacaktır. Tüm sürücü kardeşlerimize kazasız belasız bir kış geçirmelerini diliyorum" diye konuştu.

 

Bostaniçi Minibüs Durağı'nda çalışan Taner İltemiş kış lastiği uygulamasının olumlu olduğunu belirterek, "Yolcularımızın can güvenliği açısından bu oldukça önemlidir. Ben lastikleri değiştirdim. Maddi anlamda biraz bizi sıktı. Ama yapılacak bir şey yok" dedi.

 

"Lastik fiyatları bizi zorladı"

Bünyamin Tunç adlı sürücü de 10 yıldır şoför olduğunu belirterek, uygulamanın olumlu olduğunu, ancak kendilerini maddi anlamda ciddi bir külfete soktuğunu belirterek, "Maddi olarak durumumuz çok iyi değil. Lastik fiyatları pahalıdır. 4 lastiği bin 100 liraya değiştirdik, Fiyatlar bizi biraz zorladı." diye konuştu.

 

Öte yandan Bakanlık, geçtiğimiz yıl çıkardığı Yönetmelikle, ticari araçlara 1 Aralık-1 Nisan tarihlerinde kış lastiği takma zorunluluğu getirmişti. Düzenleme ile ticari araçlar önceki günden itibaren 1 Nisan'a kadar araçlarına kış lastiği takacak.

 

Bu konudaki denetimleri Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın sınır kapılarındaki birimleri ve Belediyelerin denetim birimleri yapacak. Kış lastiği takmayan araçların ruhsat sahibi adına 500 TL idari para cezası kesilecek. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir