• DOLAR 32.597
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2411.971
  • ...

VAN -Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (VAN SMMO) yayınladığı bir basın bildirisiyle, Van Ticaret Odası Yönetiminin, Ankara'da Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşme yaparak deprem sonrası Van'da yaşanan ekonomik sıkıntıları dile getirmelerini olumlu bir girişim olarak değerlendirerek bu girimde bulunanlara teşekkür etti.

 

Van SMMO adına bildiriyi yayınlayan Başkan İbrahim Şahin, "İlimizin içinde bulunduğu ekonomik durumun da göz önünde bulundurularak aşağıda belirtilen önerilerimizi tekrar kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz" dedi..

 

Bildiride yer alan öneriler

-Deprem nedeniyle varlıklarının yüzde 10'unu kaybetme şartı aranmadan, 2011 ve 2012 yılı gelir ve kurumlar vergileri terkin edilmeli, ödenen vergiler de iade edilmelidir.

 

-Deprem öncesine ait vergi borçları terkin edilmelidir. Terkin kapsamına giren vergiler için tarhiyat yapılamamalıdır. Bunun için Varlıklarının yüzde 10'unu kaybetme şartı aranmamalıdır.

 

-Mücbir sebep halinin başladığı günden sona erdiği tarihe kadar, tüm biriken Katma Değer Vergisi ve Özel İletişim Vergisi dahil tüm vergi borçları taksitlendirilmelidir.

 

-Ödenmeyen Sosyal Güvenlik Primlerinin taksitlendirilmesi sağlanmalıdır.

 

-Mücbir sebep hali nedeni ile beyanname vermeyen, bildirimde bulunmayanların bu süredeki beyanname ve bildirimlerini tek bir beyanname ile bildirebilmelerine imkan tanınmalıdır.

 

-Deprem nedeniyle kötü seyreden İlimizin ekonomisinin canlandırılması için, yeni teşviklerin belirlenmesi ve sürekli bir güven ortamı oluşturularak bölgeye yeni yatırımların gelmesi sağlamalıdır.

 

Tüm bunlar Van depreminde zarar görenler için çıkarılacak özel bir yasa ile yapılmalı ve depremden zarar görme konusunda bir oran aranmadan, ayrımsız herkesi kapsamalıdır. Bunun için Varlıklarının yüzde 10'unu kaybetme şartı aranmamalıdır.(Fikret Özkan - İLKHA)