• DOLAR 32.528
  • EURO 34.864
  • ALTIN 2487.99
  • ...
Gazze`de israil ablukasını kırma eylemi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Terör rejimi israil`in Gazze`ye ablukasını delmek isteyen yerli ve yabancı aktivistler, teknelerle denize açıldı.

israil`in Gazze`de Filistinlilerin denizde en fazla "6 mil açılmasına izin veren" ablukayı kırmak amacıyla, Filistin bayraklarıyla denize açılan onlarca eylemci, israil karşıtı slogan atarak, uluslararası toplumdan "Filistinlilerin özgürlüğünü" korumasını talep etti.

Etkinliği düzenleyen "İntifada Gençleri Koalisyonu" Sözcüsü İşrag Mahmud, eylemleriyle ilgili şunları kaydetti:

"Filistinli gençlerin ve yabancı aktivistlerin desteğiyle, israil`in 6 mil yasağını delmek için Gazze limanından denize açılıyoruz. Filistinli gençler dünyaya `Burada işgal ve ambargo altında bir halk var. İnsan haklarının korunduğu iddia edilen medeni dünyada açlıktan ölen insanlar var` mesajını iletmek istiyor. Filistin halkı, ambargoyu kırmakta, haklarını geri almakta ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet kurmakta ısrarcı. Birleşmiş Milletler`e `Gazze ambargosu yasadışıdır, insani değildir` kararını uygulama çağrısı yapıyoruz."

israil`den müdahale sinyali

Öte yandan israil ordu radyosundan yapılan açıklamada, donanmanın "Gazze karasularından israil`in uyguladığı ablukayı kırmak için kalkması planlanan, aktivistleri taşıyacak balıkçı teknelerine müdahale etmek için uygun vakti beklediği" ifade edilmişti.

İki taraf arasında 1993`te imzalanan Oslo anlaşması, Filistinli balıkçıların 20 mil açığa kadar avlanmasını öngörüyor. Ancak, Gazzelilerin en fazla 6 mil kadar denize açılmasına izin veren israil, bazen de bunu 3 mile kadar indiriyor.

Yaklaşık 40 bin kişinin balıkçılıkla geçimini sağladığı Gazze`de, israil`in "6 mil yaptırımı", bu sektörün çalışanlarını ciddi ölçüde olumsuz etkiliyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir