• DOLAR 32.598
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2412.538
  • ...
"Teröre harcanan para 400 milyar doları geçti"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından kendisine verilecek fahri doktora törenine katılmak ve yapımı tamamlanan teknenin açılışını yapmak üzere dün öğlen saatlerinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'le birlikte Van'a gelen Bakan Yıldırım, havaalanında Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van Milletvekili Burhan Kayatürk ve kurum amirleri tarafından karşılandı.

Havaalanındaki karşılamanın ardından YYÜ rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ı makamında ziyaret ederek, senato toplantısına katılan Yıldırım, daha sonra Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde yapılan fahri doktora törenine katıldı.

Bakan Yıldırım burada yaptığı konuşmada YYÜ tarafından kendisine verilen doktorayı kendi adıma almadığını 100 bin kişilik bir ekip adına aldığını belirterek, "Depremde üniversitemiz de büyük bir tahribat yaşadı. O günlerde buraya geldiğimizde insanlardaki moral yıkıklığını, üniversitemizde de gördük. Bugün gördüm, öğrenci yurtlarıyla, lojmanlarıyla kampüs tekrar ayağa kalkmış, sorunlarını gidermiş. Daha yapılacak çok iş var. Bizden de beklentiler var, üzerimize ne düşüyorsa yerine getireceğiz" dedi.

Van depremini bir düğün esnasında haber aldığını ve en kısa zamanda buraya geldiğini hatırlatan Yıldırım, Depremin ardından Van'a yapılan yatırımların tutarının 6 milyar lira olduğunu, 11 yılda ulaştırma alanında 2,2 liralık yatırım yapıldığını, 1,4 milyar liralık yatırımın da devam ettiğini söyledi.

"Okulları batıya yapalım, karakolları doğuya yapalım"
"2002 yılında Van'ın komşularıyla ulaşımı bile yoktu" diyen Bakan Yıldırım Van'da 36 kilometre bölünmüş yolun olduğunu bunun üstüne 436 kilometre daha yol yaptıklarını belirterek, "Van'ın toplam bölünmüş yol uzunluğunu 472 kilometreye çıkardık. Van'da İki büyük projemiz var. Biri Van'ı Hakkâri'ye bağlayacak Güzeldere tüneli projesi. Bu projeyi düşündüğümüz zaman, 'projenin fizibilitesi yok. 30 yıl geri dönüşü yok' dediler. Herkes itiraz etti. Biz dedik ki, yol ticaret değildir. Yol medeniyettir. Ticaretin, kardeşliğin birliğin gelişmesi için bir araçtır. Yolu ticaret olarak görürseniz Ankara'nın doğusuna yol yapmaya gerek yok. Sanayi Ankara'nın batısında. Hastaneleri batıya, hapishaneleri doğuya yapalım. Okulları batıya yapalım, karakolları doğuya yapalım. Bu kafaya biz nereye gidelim. Van'ı Siirt üzerinden Şırnak'a bağlayacak yolun ihalesini yaptık. Van'ı orta doğuya bağlayacak, Habur'a bağlayacak bir koridoru da yapacağız" şeklinde konuştu.

"Ovit'e dünyanın ikinci büyük tünelini yapıyoruz"
11 yıldır yol yapmak için, havaalanı yapmak için terörle mücadele ettiklerini söyleyen Bakan Yıldırım, terörün sömürü kaynağı gelişmemişlik olduğuna dikkat çekerek, "Yol ve havalimanı yaparsanız vatandaş uyanıyor, terörün hareket alanı daralıyor. Hakkâri havaalanını yaptırmamak için çalışıyorlar ama biz kararlıyız yapacağız. Şırnak'a karşı çıktılar. Şantiyeleri yaktılar ama sonunda açtık adını da Şerafettin Elçi havaalanı koyduk. Yolları böldük, hayatları, milleti birleştirdik. Şimdi Ovit'e dünyanın ikinci büyük tünelini yapıyoruz. 2017'de açılışını yapacağız. 10 yılda 150 kilometre tünel yaptık. Cumhuriyet tarihi boyunca sadece 50 kilometre tünel yapılmıştı" ifadelerini kullandı.

30 yıldır hem maddi kaynakların hem de insan kaynağının heba olduğuna dikkati çeken Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "30 binden fazla askerimizi, polisimizi, sivil insanımızı kaybettik. Teröre harcanan 400-600 milyar dolar kaynağımız heba olup gitti. 400 milyar doları ülke hizmetine harcasaydık, 400 tane üçüncü köprü, Marmaray gibi 180 proje gerçekleştirilirdi. Barışa kardeşliğe huzura her zamandan daha çok ihtiyacımız var. Siyaset rekabet üzerine kuruludur doğru ama siyasete şiddeti katmayacağız"

Törende konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de halkın çocuklarının ülkeyi yönetmesinin kendilerine seçkinci, elitist kesimi rahatsız ettiğini dile getirerek, "Bugün halkın çocukları memleketi idare ediyor. Birilerinin rahatsız olmasının nedeni de budur. Hüseyin Çelik Van'ın kuş konmaz kervan geçmez bir köyünde dünyaya gelmiş ve cumhuriyet döneminin en uzun Milli Eğitim Bakanlığı'nı yapmış. Binali Yıldırım 11 yıldır Ulaştırma bakanıdır. Recep Tayyip Erdoğan bir taka kaptanının oğludur. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir tornacı esnafının oğludur. O kendine seçkinci gözüyle bakan zihniyet hakikaten halkın çocuklarının kendisini idare etmesini ve Türkiye'ye yön vermesini hazmedemiyor" dedi.

Programında kısa bir konuşma yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise haberleşme, ulaştırma ve denizcilik alanında yapılan çalışmalardan söz ederek, bu çalışmalardan dolayı Bakan Yıldırıma teşekkür etti

Konuşmaların ardından öğretim üyeleri ve öğrencilerle birlikte çekilen fotoğraf çektiren Bakan yıldırım ve beraberindekiler daha sonra AK Parti il başkanlığına geçerek partililerle basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir