• DOLAR 32.553
  • EURO 34.93
  • ALTIN 2436.963
  • ...
Ukrayna Hükümeti Diyalog Arayışında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de günler süren protesto gösterilerinin ardından hükümet ve muhalefet liderleri arasındaki görüşmelerin Pazartesi günü başlaması bekleniyor. Meclis sözcüsü Vlodimir Ribak, tüm tarafların görüşlerini ifade etmeleri için fırsat tanınacağını söyledi.

Ukrayna`da Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç karşıtı gösteriler ise çığ gibi büyüyor. Hükümetin cuma günü Avrupa Birliği ile "Ortaklık Anlaşması ile Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması (DCFTA)" imzalamayı reddetmesinden sonra yoğunlaşan hükümet karşıtı protestolar dün zirve noktaya ulaştı. Sayıları 100 bini bulan yürüyüşçüler Kiev`deki ünlü Bağımsızlık Meydanı`na akın etti.

Polis müdahalesi dolayısıyla 100`den fazla göstericinin yaralandığı bildirildi. Eski başbakan Yuliya Timoşenko da hapisten yazdığı mektupla eylemcilere destek verdi. Timoşenko`nun ve muhalif liderlerin çağrısına uyarak başkente gelen binlerce kişiden Bağımsızlık Meydanı`na ulaşamayanlar Kiev belediye meclisi binasını işgal etti. Cumartesi gecesi göstericileri dağıtırken orantısız güç kullandığı için yoğun eleştirilere maruz kalan güvenlik güçleri binayı göstericilerin elinden alamadı.

"Devrim"

Halkla birlikte meydanlara çıkan milletvekilleri de kendilerinden emin konuşmalar yaptı. Milletvekili Yuriy Lutsenko bir otobüsün üzerin çıkarak "Planımız çok açık; bu bir gösteri değil, bu bir tepki yürüyüşü de değil, bu bir devrim" açıklamasında bulundu.
 
Kariyerinde dünya boks şampiyonluğu da bulunan milletvekili Vitali Kliçko ise hükümetin ve cumhurbaşkanının istifasını istedi.

Aralıksız gösteriler için hazırlanan protestocular Bağımsızlık Meydanı’na çadırlar kurmaya başladı. Ukrayna televizyon kanalına konuşan Ribak, “Yüksek Konsey Başkanı olarak ben, yarın yuvarlak masa görüşmelerinin gerçekleşeceğinin ve bu süreçteki tüm temsilcilerin kendi fikirlerini ifade etmeleri için fırsatları olacağının garantisini veriyorum” dedi.

Meclis sözcüsü Ribak, Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in “tamamen barışçıl gösteriler ve görüşlerini ifade etmek için bir araya gelen halkın yanında olduğunu” söyledi. Muhalif ‘Vatan’ Partisi lideri Arseni Yatsenyuk, meclise hükümet aleyhine gensoru önergesi verildiğini belirtti.

Reuters haber ajansı, milliyetçi Svoboda Partisi üyelerinin de belediye binasını işgal edip toplantılar düzenlediğini aktardı.

Öte yandan, ülkedeki olaylar sonrası, NATO Genel Sekreteri Rasmussen "ifade ve toplanma özgürlüklerine saygı konusundaki uluslararası taahhütlere sadık kalma" çağrısında bulundu.

Rasmussen tarafından yapılan yazılı açıklamada, görüşleri demokratik bir şekilde dile getirmenin her yerde insanların hakkı olduğunu belirterek, Ukrayna halkının AB ile daha yakın ilişkiler içinde olmayı istediklerini güçlü bir şekilde gösterdiklerini söyledi.

Şiddet ve güç kullanımından her iki tarafında uzak durması çağrısında bulunan NATO Genel Sekreteri şiddet ve gücün demokratik bir toplumda siyasi farklılıkları çözme yolu olmadığını vurguladı.

Rasmussen, herkesi anayasal ve demokratik normlara uygun hareket etmeye davet etti.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir