• DOLAR 32.56
  • EURO 35.016
  • ALTIN 2434.696
  • ...
Terör rejimi israil zulme doymuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

israil Meclisi Knesset’in geçen Haziran ayında onayladığı, Negev çölünde ikamet eden 36 bin Filistinlinin tehcir edilmesini öngören “Begin-Prawer Planı”na Filistinlilerin tepkisi devam ediyor. İntifada Gençleri Koalisyonu’nun çağrısıyla bir araya gelen Filistinliler, “Begin-Prawer Planı uygulanmayacak,” “Filistinliler Negev’den tehcir edilemez” yazılı pankartlar açtı. Koalisyon Sözcüsü İşrak Mahmud, “Bizler, israil’in planına karşı çıkıyor ve Filistinlilerin 1948 topraklarından çıkarılmasını hedefleyen bu plana karşı yanlarında yer aldığımızı vurguluyoruz” dedi.

‘AMBARGOYA HAYIR’ MEŞALESİ

Ablukaya Karşı Halk Komitesi de plana tepkisini “Ambargoya hayır” yazılı meşale yaktığı eylemle ortaya koydu. Komite başkanı Cemal el-Hudayri, “Ambargoya hayır meşalesini, israil’in Gazze’ye uyguladığı ambargoyu sonlandırmak ve Filistinlileri Negev’den tehcir planına tepki göstermek için yakıyoruz ifadesini kullandı. Hudayri, israil’in, Begin-Prawer Planı’yla, 800 bin dönümlük araziyi mülkiyetine geçirmeyi ve bu topraklar üzerinde bulunan 35 köyü yıkmayı hedeflediğini söyledi. Eylemciler, israil güvenlik güçlerinin sert müdahalesine hedef oldu.

Terör rejimi zulme doymuyor

israil’in güneyindeki Negev bölgesinde yaşayan Arapların tehcir edilmesini amaçlayan “Begin-Prawer Planı”nı protesto amacıyla Gazze’de gösteri düzenlendi. İntifada Gençleri Koalisyonu’nun çağrısıyla bir araya gelen Filistinliler, gösteride, “Begin-Prawer Planı uygulanmayacak”, “Filistinliler Negev’den tehcir edilemez” yazılı pankartlar açtı. Koalisyon Sözcüsü İşrak Mahmud, yaptığı açıklamada “Bizler, israil’in planına karşı çıkıyor ve Filistinlilerin 1948 topraklarından çıkarılmasını hedefleyen bu plana karşı yanlarında yer aldığımızı vurguluyoruz” ifadesini kullandı. Planın, “israil’in yürüttüğü etnik temizliğin bir parçası” olduğunu belirten Mahmud, Filistinlileri halk direnişini artırmaya ve işgale karşı intifadaya çağırdı.

Planın muhtevası

israil kamuoyunda “Begin-Prawer Planı” olarak bilinen ve Haziran ayında israil meclisi Knesette yasalaşan plan, israil’in güneyindeki Negev Çölünde yaşayan Bedevi Araplara ait binlerce dönüm araziye el konularak, burada yaşayan 36 bin Filistinlinin tehcir edilmesini içeriyor. Plan bu haliyle Arapların Negev’deki yüzde 30’luk nüfus oranını yüzde 1’e düşürürken israil Tapu Dairesinde kayıtlı bulunmayan toprakların da kamulaştırılmasının önünü açıyor. Negev Çölü’nde sayıları tam olarak bilinmemekle halen 200 bin civarında Bedevi’nin yaşadığı tahmin ediliyor.

Ambargoya hayır meşalesi

Gazze’de, israil’in 6 yıldır uyguladığı ambargoya tepki göstermek amacıyla düzenlenen protestoda “Ambargoya hayır” yazılı meşale yakıldı. Ablukaya Karşı Halk Komitesi’nin, Gazze’nin batısındaki Meçhul Asker Meydanı’nda düzenlediği gösteride, israil’in Gazze’ye uyguladığı ambargo ve Filistin halkını tehcir planı kınandı. Komitenin başkanı Cemal el-Hudayri, yaptığı konuşmada, “Bugün ambargoya hayır meşalesini, israil’in Gazze’ye uyguladığı ambargoyu sonlandırmak ve Filistinlileri Negev’den tehcir planına tepki göstermek için yakıyoruz” ifadesini kullandı. Hudayri, israil’in, Begin-Prawer Planı’yla, 800 bin dönümlük araziyi mülkiyetine geçirmeyi ve bu topraklar üzerinde bulunan 35 köyü yıkmayı hedeflediğini belirtti. israil’in Gazze’ye uyguladığı ambargoyu “halkın topyekûn cezalandırılması” olarak nitelendiren ve bunun özellikle işsizlik oranının artmasında büyük rol oynadığına vurgu yapan Hudayri, uluslar arası toplumdan israil’e baskı yapması çağrısında bulundu.

TERÖRİST NETANYAHU, POLİSİN SERT MÜDAHALESİNE DESTEK VERDİ

israil Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan, Negev Çölü’nde ikamet eden 36 bin Filistinli Bedevî’nin tehcirle karşı karşıya kalmasına sebep olacak “Begin-Prawer” yasasını protesto eden Filistinlilere karşı polisin takındığı sert müdahaleye destek geldi. Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Netanyahu’nun Yahudilerin Cumartesi dinî Şabat tatili sonrası Kamu Güvenlik Bakanı Yitzhak Aharonovitch ve israil Polis Komiseri Yohanan Danino ile görüşerek polisin göstericileri dağıtmak için aldığı kararlı tutumu övdüğü belirtildi. Filistinliler arasında tehcir planı olarak anılan “Begin-Prawer Planı”, israil genelinde çok sayıda Filistinlinin geniş katılımıyla protesto edilmiş, israil ordusunun göz yaşartıcı bomba kullanarak dağıtmaya çalıştığı gösterilerde gazdan etkilenen çok sayıda kişi boğulma tehlikesi geçirmişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir