• DOLAR 32.57
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2427.2
  • ...
Kışın süper meyvesi: Kivi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Kış aylarının gelmesiyle özellkle C vitamini bulunan meyveleri öneren uzmanlar, kivinin C vitamini bulunan en önemli meyvelerden olduğunu belirtiliyor. Diyetisyen Gizem Şeber, kışın sofralarda mutlaka bulunması gereken meyvelerden olan kivinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi, yaşlanmayı da geciktirdiğini ifade etti.

 

Antioksidan!
Kivinin, antioksidan etkili meyvelerden biri olduğunu belirten Şeber, kivinin faydalarını şöyle anlattı: Hücreleri serbest radikaller adı verilen zararlı maddelerden koruyor. İçerdiği flavanoid ve karotenoid adı verilen öğeler ile DNA'mızı yani genlerimizin yapısını koruyor.

 

Kansere karşı koruma sağlıyor!
İçerdiği yüksek oranda C vitamini, karotenoid ve flavanoidler ile vücudumuzu oksidanlardan yani zararlı maddelerden temizliyor. Bu nedenle de kansere yakalanma riskini azaltmakta yardımcı.

 

Prebiyotik etkisi var!
Barsaklarımızda yaşayan yararlı mikroorganizmaların besin kaynağı. Bu nedenle kabızlıktan koruyor ve kalın barsak kanserine yakalanma riskini azaltıyor.

 

Spor yapanlar için ideal!
Spor yapanların, terle kaybettikleri potasyum miktarı fazla. Eğer potasyum ihtiyacı karşılanmazsa kas kramplarına yol açabiliyor. Kivi, potasyumdan zengin olduğu için sporcular için de ideal bir meyve.

 

Astıma karşı koruma sağlar!
Dünya'nın önemli bilim dergilerinden biri olan Thorax'da yayınlanan 18 bin çocuk üzerinde yapılmış bir araştırmanın sonuçlarına göre; haftada 5-7 porsiyon greyfurt ve kivi tüketen astımlı çocuklarda nefes daralması şikayetleri yüzde 32, gece öksürükleri yüzde 27, burun akıntısı yüzde 28 oranında azalmıştır.

 

Diyet için uygun!
1 adedi sadece 45 kalori. Ayrıca düşük glisemik indeksi ile kan şekerini hızlı yükseltmiyor, bu nedenle hem zayıflamak isteyenler için hem de şeker hastaları için uygun ve sağlıklı bir meyve.

 

Günde 1 kivi size neler getirir?
Günlük C vitamini gereksiniminin yaklaşık yüzde 80'ini,
Günlük lif ihtiyacınızın yüzde10'unu karşılamanızı sağlar.

 

Nasıl tüketmeli?
Kiviyi, yalnız başına meyve olarak tüketebileceğiniz gibi;
- Meyve salatalarına ilave edebilir,
- Yoğurda ekleyerek meyveli yoğurt hazırlayabilir,
- Yeşil salatalarınıza ilave edebilir,
- Tavuk ve kırmızı et yemeklerinizde tat vermesi için kullanabilirsiniz. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir