• DOLAR 32.503
  • EURO 34.766
  • ALTIN 2488.526
  • ...
SON DAKİKA
İşçiler haklarını duyurmak için açık hava toplanısı düzenledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA-Genel Merkezi Şanlıurfa'da bulunan KAŞİP seçimlerden önce çözüm bekleyen sorunlarına dikkat çekmek için meydanlara indi. Karakoyun İş Merkezi önünde saat 14.30'da toplanan çok sayıda işçi, çalınan müzik eşliğinde ellerinde KAŞİP bayraklarını salladı.

 

Türkiye'nin değişik yerlerinden açık hava toplantısına destek vermek için gelenlerin de olduğu gözlenirken, 'Olmuyor usta!', 'Seçim yaklaştı haa!', 'Greve gerek yok zaten açız!', '4857/2 kanunumuza karışma!' pankartlarının taşındığı görüldü. Mitingde, KAŞİP Başkanı Hakkan Aydın bir konuşma yaptı.

 

"Bir taraftan hizmet üretiyoruz bir taraftan da sistemin acısını çekiyoruz"

Taşeron işçilerin, devletin birçok kurumunda çalışarak ülkenin büyümesinde etkili olduğunu ifade eden Aydın "Ama buna rağmen 15 aydır sistemin içerisinde özlük haklarımız olmadan sorunlarla boğuşuyoruz.Yani bir taraftan hizmet üretiyoruz bir taraftan da sistemin acısını çekiyoruz.Yıllık izinlerimiz yok, kıdem tazminatımız yok,sendikal haklarımız yok, ikinci maddede değişiklik yapılıyor haklarımız iptal oluyor,mahkeme kararıyla hakları iade edilen kardeşlerimiz henüz haklarına kavuşamadılar." diye konuştu.

 

"Fondaki param neden benim cebimde olmasın?"

Kıdem tazminatına karşı olduklarını dile getiren Aydın," Çünkü benim emeğimin 15 yıl bir fonda kalması ne insanidir ne vicdanidir ne de hukukidir.Kıdem tazminatlarımızı evlenen kardeşlerimiz, askere giden kardeşlerimiz ve işten ayrılıp başka bir iş kurmak isteyen kardeşlerimiz, bu paralarını çekip kullanabilmelidir.Veya başka bir ülkeye yerleşmek istediğimiz zaman, bizim alınterimiz bu fonda niye biriksin? Bu para neden benim cebimde olmasın?" ifadelerini kullandı.

 

"İkinci maddede yapılacak değişiklik yanlış"

İş hukukunun ikinci maddesinde yapılacak değişikliğin yanlışlığını dile getiren Aydın, " 2. maddeye göre çalışan işçinin haklarından alt işveren ile üst işveren sorumludur.Yani firmayla beraber kurum da sorumludur.Bu maddede değişiklik yapıldığı takdirde çalışanın haklarından sadece firma sorumlu olacak. Kurumların sorumluluğu kaldırılacak. Biz bunu bu şekilde kabul etmiyoruz" sözlerine yer verdi.

 

Defalarca belediye başkanını uyardım

Yıllık izinlerinin verilmediğini vurgulayan Aydın, "1 yıl ile 5 yıl arası çalışan işçinin yıllık izin hakkı 14 gün, 5 yıl ve 15 yıl çalışanların yıllık izni 20 gün, 15 yıl üstü çalışanların hakkı ise 26 gündür.Peki yıllık iznini amcasını, dayısını devreye koymadan 3 günün dışında alan belediye işçisi var mı içinizde? Defalarca yolumu kesip ben çocuğumu bir saatliğine doktora götüremiyorum diyen insanlar var. Ben defalarca Belediye Başkanını uyardım." ifadelerini kullandı.

 

Sendikal haklarının olması gerektiğini dile getiren Aydın, taşeron işçilerin örgütlenme haklarının olmadığının altını çizerek," Eğer kıdem tazminatımızın yanına sendikal haklarımız konulursa kabulümüzdür." diye konuştu.

 

Zayıf muhlafet, iktidarı güçlendirir

Taşeron işçilerin sorunları konusunda meclisteki iktidar partisini ve CHP ve MHP'yi de eleştiren Aydın, muhalefetin, işçilerin üzerinden rant elde ettiğini belirterek zayıf muhalefetin iktidarı güçlendirdiğini söyledi.

 

Diyarbakır'da BDP Belediyesi sendikal haklar verdi ama sembolik
Hakkan konuşmanın devamında hiçbir belediyede işçiye sendikal haklar verilmediğini, sadece Diyarbakır'da BDP Belediyesi'nin sendikal haklar verdiğini ama bunun da sembolik olduğunu ifade etti.

 

Yapılan konuşmanın ardından grup sessizce dağıldı.(Osman Gülebak-Sedat Kuşulay-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir