• DOLAR 32.583
  • EURO 34.999
  • ALTIN 2421.797
  • ...
Kış hastalıkları gelmeden bağışıklık sisteminizi güçlendirin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK- Kış mevsiminin soğukları yaklaşırken, sağlık uzmanları ,vatandaşlara, vücutlarını kış hastalıklarına hazırlamaları için tavsiyelerde bulundular.

 

En yoğun ve hızlı yayılma potansiyeline sahip solunum yolu hastalıklarının favori mevsiminin kış olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, "Soğuk hava kan akımını ve organ işleyişlerini yavaşlatır. Kışın solunum yolumuz, koşullar ağırlaştıkça normal işleyişini sürdürmekte zorlanır ve soğukla birlikte direnci azalır" dedi.

 

Prof. Dr.Türkoğlu, "Çok soğuk havalarda vücudumuzun ilk etkilenen kısmı şüphesiz solunum yollarıdır. Hemen burnumuz kızarır ve akar. Tam bu aşamada karşılaştığımız mikroplar, çoğalmak ve hastalık yapmak için uygun ortamı bulurlar." dedi.

 

Vücudun daha önce karşılaştığı mikroplara karşı direncinin daha yüksek olacağını belirten Prof. Dr. Türkoğlu, vücudun benzer mikroplarla karşılaştıkça direnç geliştirmeye başlayacağını belirterek, "Ne olursa olsun, herkesin hastalığı geçirme şiddeti aynı olmayacaktır. Kişinin cinsiyeti, ailesel faktörler, o anki psikolojisi gibi pek çok faktör, hastalığın etki alanını belirler." dedi.

 

Ben hasta oldum dememek için

Griple ve tüm solunum yolu hastalıkları ile ilgili yapılması gerekenlerin çok basit yöntemleri olduğunu ifade eden Türkoğlu, kış hastalıklarına hazırlayıcı bazı tavsiyelerde bulundu;                                                                                                                                                       -Ellerimizi sık sık yıkamalı ve dış ortamlarda dezenfektan jellerden yardım almalıyız,                                                                                                           -Otobüs gibi toplu taşıma araçlarında tutunulan yerlerin potansiyel bulaştırıcı olduğunu bilerek davranmalı,                                                                       -Çok gerekirse, solunum ile mikropları dışarı atmamak ve almamak için maske  kullanmalı,                                                                                                   -Hastalığımız ağır ve ateşli geçiyorsa ve çok fazla öksürüyorsak topluluğa çıkmamaya çalışmalı,                                                                                   -Sigara içmemeli ve içilen ortamda bulunmamalı. 
-Grip aşısı yaptırılmalı

Kimler grip aşısı olmalı?

Aşı olmak isteyen herkesin  grip aşısı  olabileceğini belirten Türkoğlu, bunun yanında yüksek risk altında olanların mutlaka grip aşısını yaptırmaları gerektiğini söyledi.

 

Yüksek risk altında olanlar, 65 yaş ve üstü kişiler ile kronik hastalığı olanlar, kronik kalp, akciğer, böbrek hastalığı olanlar, kan, HIV ve organ nakli olmuş kişiler gibi bağışıklık sistemi bozulmuş kişiler, uzun süre aspirin tedavisi alması gereken çocuk ve gençlerden oluşuyor.

 

Bunun dışında, Sağlık çalışanlar, yüksek risk altındaki kişilerle aynı evde yaşayanların da grip aşısı olmalarının yararlı olacağı belirtildi.

 

Aşı için en uygun zaman nedir?

Grip aşısının kış başlamadan yapılmasında yarar olacağını ifade eden Türkoğlu, ancak kış geçmeye başlayınca aşı mevsimi de geçmiş diye bir şeyin olmadığını, bu mevsimlerde de aşı yapılabileceğini söyledi.

 

Türkoğlu konuşmasının sonunda, "Kendinizi aşırı hasta hissediyorsanız, Göğüste (akciğerlerinizde) ağrı, nefes alıp verirken daralma hissi, yüzünüzde ya da yutkunurken ağrı olması, kulak ağrısının olması durumunda, ciddi öksürükle birlikte kanlı ya da mukuslu salgı çıkıyorsa , bu gibi durumlarda hiç vakit geçirmeden derhal bir sağlık kurumu ya da doktora başvurmak gerekir ." diyerek vatandaşları uyardı.( İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir