• DOLAR 32.577
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2435.146
  • ...
Katledilen öğrencilerin kanları izzet ve saygınlığı getirecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Rabia Mısır Dayanışma Derneği, "Mısır'da Öğrencilere Yönelik İnsan Hakları İhlali Uluslararası Basın Konferansı"nı İstanbul'da gerçekleştirdi. Fatihte bir otelde düzenlenen Konferansa Mısır, Filistin, Ürdün, Cezayir, Lübnan ve Türkiye'den öğrenciler de katıldı. Toplantıda Arapça, Türkçe ve İngilizce olmak üzere 3 dilde basın açıklaması okundu.

 

"Adalet, hukuk ve özgürlük anlayışı yıkılmıştır"
Gurup adına basın açıklamasını okuyan Muhammed Akta, Mısır'da öğrenciler polis güçleri ve ordu ile onların yanında olan baltacıların her türlü taciz, tecavüz ve zulümlerine maruz kaldığına dikkat çekerek şöyle konuştu: "Hemen hemen her gün öğrenciler ve gençlerden ölü, yaralı veya tutuklamalar bulunmaktadır. Mısır'daki askeri darbeden şimdiye kadar şehit olan öğrencilerin sayısı 260'a ulaşmış durumdadır. Ayrıca tutuklamaların sayısı 610'u geçmiştir. Bu baskılar uluslararası kamuoyu statüsündeki kırmızı çizgileri aşmış ve Mısır'daki tüm adalet, hukuk ve özgürlük anlayışını yıkmıştır.

 

Bizler üzüntü ile Mısır'ın her yerinde öğrenci kardeşlerimize yapılan baskıları takip etmekteyiz. Bu baskılar tüm, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri olmak üzere her mertebedeki öğrencilere yapılmaktadır." dedi.

 

"Bütün haklar elde edilinceye kadar direneceğiz"
Akta, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizler Mısır'daki öğrenci kardeşlerimizin meşru haklarını ve bu hakların başında gelen özgür görüşlerini beyan etme haklarını, hatta uluslararası anlaşmalar ve belgelerle korunan öğrencilerin tüm haklarını elde edene dek yanlarında duracağız. Bütün şiddet şekillerini kınıyoruz ve tüm uluslararası insan hak örgütlerini de ısrarla, ertelemesiz ve gecikmesiz olarak, sessiz kalmayıp kınamaya çağırıyoruz. Mısır'daki insan hakları örgütlerinin Mısır gençlerine yapılan üniversite kampüslerine, öğrenci evlerine, okul sınıflarına baltacılar ve polis güçleri tarafından çeşitli saldırılara uğramalarına, bu saldırıların insan öldürülmesine kadar gitmesine, daha 2 gün önce Kahire Üniversitesi öğrencisi olan Muhammed Rıza'nın şehit olmasına, ondan önce de Abdulgani Muhammed'in şehit olmasına sessiz kalan Mısır insan hakları örgütlerini kınıyoruz."

 

"Şehit öğrencilerimizin kanları izzet ile saygınlığı getirecektir"
Mısır'da adalet prensiplerinin tamamen tükendiğini ifade eden Akta, "Darbecilerin hakimleri, suçsuz ve rastgele bir şekilde tutuklanan çocuklar ile kız ve erkek öğrencilere son derece sert hükümler vermektedir. Bu hükümlerin en bariz olanı son günlerde gerçekleşen ve küçük yaşlarda olan gül gibi 14 kız öğrenciye 11 yılı aşan hapis cezasıdır. Ayrıca El-Ezher'den 12 öğrenciye 17 yıllık hapis cezası verilmiştir. Bütün bunlar Mısır ve uluslararası adalet ihlal edilerek yapılmıştır." ifadelerini kullandı.

 

Son olarak Mısır'daki öğrenci hareketinin devam edeceğinin altını çizen Akta, "Bu kıyam katiller ve zalimlerin bütün katliam ve baskılarına rağmen hiç durmayacaktır. Mısır'daki şehit öğrencilerimizin kanları özgürlük ağacını filizlendirecek ve gelecek nesillere izzet ile saygınlığı getirecektir." diyerek sözlerini noktaladı. (Erkan Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir