• DOLAR 32.347
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2308.804
  • ...
İran Büyükelçisi: Türkiye`nin İran`ın Kötü Gün Dostudur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İran`ın Ankara Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli, Türkiye`nin İran`ın kötü gün dostu olduğunu vurguladı.

Bikdeli dün, Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyeleri ile bir araya geldi. İki ülke arasındaki ilişkilerin gerçekten çok zor sınavları başarıyla geçtiğini belirten Bikdeli, “Suriye konusunda fikir ayrılıkları var ama Suriye`nin toprak bütünlüğünün korunması ve terörizmle mücadele konusunda mutabıkız. Ayrıca bölgemizde destek bulan bir kuruluş olan Hizbullah, Şam`da barış için pozitif rol oynar” iddiasında bulundu.

Büyükelçi Bikdeli, Türkiye`de İranlı casusların faaliyet gösterdiğine yönelik iddialarına, “Batılılar, Türk istihbaratı ve emniyeti İran ile yakın ilişki içerisinde diye Türkleri suçluyor. İran ve Türkiye, bölgenin iki büyük ülkesidir. Dolayısıyla onların istihbarat ve güvenlik alanındaki işbirliğinin de büyük olması lazım. İran`ın Türkiye`de casusluk faaliyeti yaptığı iddiasını söyleyenin iyi niyetinden de şüphe duymak lazım” cevabını verdi.

Çözüm sürecini desteklediklerinin altını çizen Ali Reza Bikdeli, “Devrim muhafızlarının komutanının süreci sabote etmek amacıyla 6 defa Kandil`e gittiği” iddiasıyla ilgili, “Bunu iddia edenler ne devrim muhafızlarını ne komutanlarını ne de İran`ı biliyor” yorumunu yaptı.
 
Bikdeli, İran`ın Türkiye`de Alevi kesimine yakın ilgi gösterdiğinin sorulması üzerine, şu karşılığı verdi: “Aleviler, iki ülkenin ortak noktalarından biri. Türkiye halkının bir kesimi olan  Alevileri`nin İran halkı ile bağları var. Köprü görevi görüyorlar. Alevi-Sünni çatışması çıkarmak, siyasetimizin mantığıyla uyumlu değildir.”

Nükleer mutabakat sonrası yaptırımların kaldırılmasıyla ilişkilerin normale döneceğini de ifade eden Bikdeli, “İran ve Türkiye arasında ticaret yapabilecek çok fazla bir alan var. Onları canlandırmamız lazım. Önümüzdeki günlerde İran`dan bir heyet, Türkiye`ye gelecek. Hemen ardından Zafer Çağlayan Tahran`a gidecek. İsrail bölgede dışlanacak” şeklinde konuştu.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir