• DOLAR 32.505
  • EURO 34.975
  • ALTIN 2430.19
  • ...

ŞANLIURFA - Avrupa Birliği'nin finansman kuruluşu Avrupa Yatırım Fonu, KOSGEB, girişim sermayesi fonu alanında Türkiye'nin Fonlar Fonu Istanbul Venture Capital Initiative (iVCi) ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen G43 Gelişen Anadolu Girişim Sermayesi Fonu Projesi'nin tanıtım toplantısı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Nihat Ergün'ün katılımıyla Şanlıurfa'da gerçekleşti.

 

Bu fon Türkiye'de yüksek büyüme potansiyeli bulunan 43 ile ayrılacak
Avrupa Yatırım Fonu (AYF), Katılım Öncesi Destek Aracı (IPA) ve Türkiye'deki ortağı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile bu yeni fona 14 milyon Euro kaynak sağlıyor. AYF aynı zamanda Türkiye'de girişim fonları yatırımcısı olan Istanbul Venture Capital Initiative'in (iVCi) 2 milyon Euro'luk kaynağı ile bu fona olan katılımı güçlendiriyor. G43 Anadolu Girişim Sermayesi Fonu, bu kaynaklar ve The Abraaj Group'un 4 milyon Euro katkısıyla bölgeye en az 20 milyon Euro'luk yatırım yapmayı hedefliyor. Fon, Türkiye'de yüksek büyüme potansiyeli bulunan, ortalama kişi başı gelirin ülke ortalamasının yüzde 75 ve altında olduğu 43 kenti hedef alacak. Fon büyüklüğünün en az yüzde 50'si ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne (GAP Bölgesi) yatırım yapılacak.

 

Fonun yarısı GAP illerinde kullanılacak
Geride kalan sürede fon yöneticisi şirketin belirlenmesi gibi kritik süreçler sonucunda fonun kullanıma hazır hale geldiğini belirten Bakan Ergün "İPA'nın 16 milyon lira katkısıyla oluşan 30 milyon civarındaki bu fon, kişi başına milli gelirin Türkiye ortalamasının yüzde 75'in altında olan illerde kullanılacak bu da yaklaşık 43 ile tekabül ediyor. Ama bunun yarısı GAP illerinde kullanılacak. Özellikle gelişmeye açık kritik faaliyetlerle çalışma gösteren Kobiler bu fonlardan faydalanacak. Kritik faaliyetlerde çalışma gösteren ve gelişime açık KOBİ'ler yararlanacak." ifadelerini kullandı.

 

KOBİ'ler bu fonları kullanabilmeleri için niteliklerini artırmaları gerekmektedir
"KOBİ'ler bu fonları kullanabilmeleri için niteliklerini artırmaları gerekmektedir" diyen Ergün konuşmasının devamında, "Böylece hem firmalarımız büyüyecek hem de firmaların faaliyet gösterdiği şehirlerimizde ekonomik ve sosyal kalkınmaya çok ciddi katkılar sağlamış olacaktır. Zira desteklenecek projelerin sanayi ve turizm altyapısının geliştirecek sektörler arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi yeni finansal araçların oluşturulması KOBİ'lere eğitim ve danışmanlık gibi hizmetler vermesi çok önemli." diye konuştu.

 

KOBİ'lerimize ve girişimcilerimize çok ciddi destekler sağlıyoruz
2023 yılında milli geliri 2 trilyon dolara çıkarmayı planladıklarını ifade eden Ergün şöyle devam etti: "Bu hedeflere dinamik ve rekabetçi reel sektörle ulaşabileceğimizi çok iyi biliyoruz. Bu yüzden reel sektörün bel kemiğini oluşturan KOBİ'lerin hem sayısını hem de niteliklerini artıracak çalışmalara büyük önem veriyoruz. KOSGEB aracılığıyla KOBİlerimize ve girişimcilerimize çok ciddi destekler sağlıyoruz."

 

Bu fondan daha çok işbirliği yapan KOBİ'lerin faydalanacak
İşbirliği yapılmadığı sürece gelişmenin imkansız olduğunu dile getiren Ergün Türkiye'deki işletmelerin en büyük sorununun işbirliğine açık olmaması olduğunu belirterek bu fondan daha çok işbirliği yapan KOBİ'lerin faydalanacağını söyledi. (Osman Gülebak, Sedat Kuşulay - İLKHA)