• DOLAR 32.494
  • EURO 34.955
  • ALTIN 2434.271
  • ...
Rotavirüs'e karşı çocuğunuzu koruyun!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Annelerin korkulu rüyası olan Rotavirüs, yılda bir milyondan fazla çocuğun ölümünden sorumlu olarak biliniyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Mesut Özel, antibiyotiğin tedavide yeri olmadığını belirterek, anne-babalara önemli uyarı ve önerilerde bulundu.

 

"Ani ateş, şiddetli ishal ve kusma"
Rotavirüs'ün daha çok kış hastalığı olarak bilindiğini söyleyen Dr. Mesut Özel, Rotavirüse bağlı olarak ağır ishallerin yaşandığını kaydetti. Virüsün sıklıkla 3 ay-2 yaş arasındaki çocukları etkilediğini söyleyen Dr. Özel, "Rotavirüs ishallerinde diğer etkenlere ait ishallerden daha fazla sulu ishal, bulantı, kusma, iştah kaybı, karın ağrısı görülmektedir. Rotavirüs enfeksiyonu sebebiyle hastaneye yatırılan çocukların çoğunluğunda ateş, kusma ve ishal bileşiminden oluşan bir klinik görülür." dedi.

 

"Ancak rotavirüs ishalinin tanısı konulsa bile, hastalığa yönelik özel bir tedavisi bulunmuyor." diyen Dr. Özel, "Rotavirüs tanısını doğrulamak için birkaç laboratuar yöntemi kullanılabilir. Rotavirüs ishalinin özel tanısının konulması, tedavi yaklaşımını değiştirmez. Özel bir antiviral tedavi yoktur" diye konuştu.

 

"Antibiyotiğe yer yok!"
Rotavirüs tedavisinde antibiyotiğe yer olmadığını vurgulayan Özel, Aksine, antibiyotik kullanımının bağırsak florasını bozarak, ishalin uzamasına ve ağırlaşmasına yol açabildiğini kaydetti.

 

"Tek korunma yöntemi aşı!"
Rotavirüs ishaline karşı öncelikli korunma yöntemi olarak aşıyı tavsiye eden Dr. Özel, aşının uygulanmaya başlamasıyla birlikte aşı yapılan grupta hastaneye yatış oranında yüzde 85 oranında azalma görüldüğünü belirtti.

 

Dr. Özel, rotavirüs'ün, ishal bir kişinin dışkısı ile kolaylıkla çevreye yayılabildiğini belirterek, temizlik ve hijyene çok dikkat etmek gerektiğini söyledi. Dr. Özel şunları kaydetti: Zira rotavirüs, ishal bir kişinin dışkısı ile kolaylıkla çevreye yayılabiliyor. Kişinin dokunduğu kapı kolları, telefon, asansör düğmesi, oyuncak, bardak gibi çok çeşitli araçlarla çevredeki diğer kişilere kolayca bulaşabiliyor. Rotavirüs kuru yüzeylerde 6 ile 60 gün arasında canlı kalabiliyor. Bu açıdan Yemekten önce ve sonra, tuvalete çıktıktan sonra ve bebeğin altı değiştirildikten sonra eller mutlaka iyice yıkanmalı." (Veysi Siyah - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir