• DOLAR 32.572
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2426.62
  • ...
Silvan Barajı 2019'da bitecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda konuşan Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, Atatürk Projesi'nden sonra GAP'ın (Güneydoğu Anadolu Projesi) en büyük sulama baraj projesinin 'Silvan Barajı Projesi' olduğunu söyledi.

 

Silvan barajının şuanda yüzde 20'lik kısmının bittiğini ifade eden Beyaz, Silvan Barajının 2019'da tamamlanacağını söyledi.

 

Silvan ana barajının, Ambar, Pamukçay, Başlar, Bulaklıdere, Karacalar, Kuruçay ve Kıbrıs depolama barajları ile Silvan İletim Kanalı 2. kısım inşaatından oluştuğunu dile getiren Lök Beyaz, Silvan Barajı projesinin temel atma töreninin 4 Mayıs 2012 de atıldığını hatırlattı.

 

Pamukçay Barajının tamamlandığını ve açılışının yapıldığını söyleyen Beyaz, "Ambar barajının fiziki gerçekleşmesi yüzde 23 olup 2015 yılında tamamlanacaktır. Silvan Barajının fiziki gerçekleşmesi ise yüzde 20 olup 2017 yılında tamamlanacaktır. Silvan Projesinin tüm üniteleri ile 2019 yılına kadar bitirilmesi planlanmaktadır. Tüm projenin 2013 yılı fiyatları ile toplam maliyeti yaklaşık 6,35 milyardır. Silvan Barajı hem sulama hem de enerji maksatlı bir projedir." dedi.

 

Silvan Barajının 2 milyon 453 bin 720 dekar araziye su temin edeceğini söyleyen Beyaz, "Atatürk Barajı'ndan sonra bölgedeki en büyük sulama barajı özelliğini taşıyacak olan bu dev projenin tamamlanması ile bölgede yaşanan işsizlik probleminin çözümüne, bölgelerarası farklılıkların giderilmesine ve köyden kente göçün azalmasına katkı sağlanacaktır. Silvan Barajı'nın sulama faydası yılda 884 milyon TL, enerji faydası ise yılda 122 milyon TL'dir. Proje ile ülke ekonomisine yılda 1 milyar TL katkı sağlanacaktır. İstihdam olarak da 318 bin kişinin iş imkânına kavuşmasını sağlayacaktır." şeklinde konuştu. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir