• DOLAR 32.523
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2422.288
  • ...
Diyarbakır'da 'Kadın ve Siyaset' konulu seminer düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Kadının siyasete atılması neden önemlidir, Kadın siyasete atılmaz ise bir şey değişir mi gibi soruları düşünmek amacıyla Azadi İnisiyatifi tarafından bir seminer düzenlendi.

Son zamanlarda birçok partinin de gündeminde olan kadını siyasete çekme çalışmaları ve Kadınları siyasete teşvik etmek amacıyla aday adaylık başvurularından para alınmaması bazı kesimleri bu konuyla alakalı seminerlere teşvik ettiği görüldü.

Seminerde konuşan Azadi İnisiyatifi Koordinatör yardımcısı Sevgi Çelikmaray, "Hem Ülkemizde hem de dünyada kadının çalışma hayatına atılımı son yüzyılda artarak devam etti. Ancak siyasete katılımı aynı hızda gelişmedi. Daha fazla kadın çalışma hayatına atılıyor ama siyasette bunun yansımasını bu şekilde görmüyoruz." Şeklinde konuştu.

Kadının siyasete atılmasının hangi nedenden dolayı önemli olduğunu düşünülmesi gerekir diyen Çelikmaray, "Tarih boyunca yöneten ve yönetilen arası ilişkide genellikle yöneten kişi erkek, yönetilen kişi ise kadın, çocuk ve engelli. İşte burada bir atışma durumu söz konusu. Dolayısıyla yöneten kişilerin yönetilen kişilerle arasındaki fark giderekten açılıyor" ifadelerini kullandı.

Çelikmaray konuşmasına şöyle devam etti, "Tarihi incelediğimiz zaman tarihte tıpkı insanlar gibi cinsiyetlerini olduğunu söyleyen sosyologlar var. İnsanlar kadın ve erkek, ana hatlar olarak ikiye ayrıldıklarını düşünüyoruz. Tarihin belli bölümlerinde kadın olduğunu yana ana ekil olduğunu belli dönemlerinden sonra ataerkil bir toplum olduğunu düşünüyor bazı sosyologlar. Ve bununla ilgili ataerkil toplumda daha ziyade toplumu yöneten kadınlar üretim gücünü elinde bulunduran kadınlar ataerkil toplumuna geçmemizle beraber üretimi elinde bulunduran güç erkekler. Dolaysıyla siyaseti yöneten gücü elinde tutan erkeklerin kadınların lehine karar alması mümkün mü" dedi.

Çelikmaray son olarak, kadınların siyasete katılımın önündeki engellere değindi. Çelikmaray, siyasi katılımın insanlara sistemi onaylama olanağı sağladığını, insanların sistemi daha iyi tanıdığını ve söz hakkı sahibi olunduğunu kaydetti. (Ömer Yasin Ergin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir