• DOLAR 32.371
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2325.545
  • ...

BATMAN- Batman Valisi Yılmaz Arslan, Batman ili ve Batman'a yapılan yatırımlar ile ilgili bilgi vererek çözüm süreci sayesinde Batman'ın ekonomik gelişmişlik anlamda çok geliştiğini söyledi.
Batman 59. sırada yer aldı.

 

Kalkınma Bakanlığı'nın 2011 yılında yaptığı yeni tasnife göre Batman sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksinde 81 il içerisinde 70. sırada olduğunu söyleyen Vali Arslan, "Yeni oluşturulan istatistik sınıflandırmaya göre Batman-Siirt-Mardin ve Şırnak bir bölge oluşturmaktadır. Bu 4 ildeki il merkezleri dahil 30 ilçe baz alındığında sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksinde, Batman Merkez ilk sırada yer almakta, bunu Mardin, Siirt ve Şırnak izlemektedir."dedi.

 

Batman Havaalanından 390 bin kişi yararlandı

 

Batman'ın kara, hava ve demiryolu ulaşımının yoğun olarak kullanıldığı bir il olduğunu ifade eden Arslan, "Batman Havaalanı'nda, her hafta Ankara-İstanbul ve İzmir'e 70 uçak seferi yapılmaktadır. 2012 yılında Batman Havaalanından 500 bin kişi yararlanmıştır. Bu yıl ise Kasım sonu itibariyle bu sayı 390 bin olmuştur. 2012 yılında demiryoluyla 42 bin kişi seyahat etmiştir." ifadelerini kullandı.

 

2 Milyar 100 Milyon TL yatırım bulunmakta

Kamu Kuruluşlarının Batman'da halen devam eden 2 Milyar 100 milyon TL'lik yatırımının bulunduğunu belirten Arslan, "Sağlık hizmetleri açısından Batman, bu çevrenin en gelişmiş ilidir. Özel sektörün çok ciddi sağlık yatırımları bulunmaktadır. Yakın komşu ülkelerden çok sayıda kişi, sağlık ihtiyaçlarını gelip Batman'dan karşılamaktadır." diye konuştu.

 

200 sanayi işletmesinde, 10 bine yakın istihdam var

 

Batman'da küçük ve orta boyutta yaklaşık 200 sanayi işletmesinde, 10 bine yakın kişinin istihdam edildiğini belirten Arslan, "Batman OSB'de üretimde 48 firma, inşa halinde 6 firma, proje aşamasındaysa 5 firma bulunmaktadır. OSB'yi büyütmek amacıyla 430 bin metrekare alan kamulaştırılmış olup, altyapı çalışmaları devam etmektedir. Yakında 30 civarında yatırımcıya yer tahsisi yapacağız."

 

2 bin dönüm alan kamulaştırılacak

 

Mevcut OSB'yi tekrar genişletmek için 2 bin dönüm alanın daha kamulaştırma çalışmalarına yakında başlayacaklarını dile getiren Arslan, "Eski Tekel depolarının dönüşümü sonucu, il merkez ve ilçelerimizde halen 13 adet tekstil firması OSB alanı dışında faaliyet göstermektedir. İlimiz genelinde Tekstil sektöründe 17 firmada yaklaşık 3 bin 500 kişi çalışmaktadır ve bunun yüzde 90'ı bayanlardan oluşmaktadır. OSB dışında, ikinci bir Tekstil kent oluşturmak amacıyla 100 dönüm bir alan ayrılmış ve tahsis işlemleri yapılmıştır. Burada da 4 veya 5 firmanın üretime geçmesiyle en az 2 bin kişilik istihdam öngörülmektedir." dedi.

 

Batman'da, 1954'ten beri faaliyet gösteren TPAO ve TÜPRAŞ gibi iki önemli sanayi kuruluşlarının olduğunu vurgulayan Arslan, "Bu ilde iş kültürünün oluşmasında çok önemli misyonu on yıllardır yerine getiriyor bu kuruluşlar. TPAO'da şu anda yaklaşık bin 800 kişi çalışmaktadır. TÜPRAŞ ise Batman'da üretilen ham petrolün yaklaşık 1 milyon tonunu işlemektedir. Ve 450 civarında çalışanı vardır. Son yıllarda özel sektörün de bölgemizde petrol arama ve çıkarma faaliyetleri devam etmektedir." diye konuştu.

 

Arslan, son bir yıldır ortaya konulan siyasi irade, çözüm süreci ve bunun sonucunda oluşan huzur ve güven ortamının bölge insanı için çok değerli ve çok anlamlı olduğunu belirtti.

 

70 Milyon dolar ihracat yapıldı

Batman'ın 2002 yılında 600 bin dolar ihracat yaptığına dikkat çeken Arslan, sözlerini şöyle tamamladı: "2013 yılında Eylül itibariyle bu rakam yaklaşık 117 kat artarak 70 milyon dolara yükselmiştir. 2008 yılında Batman ilinde işsizlik oranı yüzde 14,3 iken, 2011 yılında yüzde 12,6 olmuştur"dedi.(M.Fatih Akgül-İLKHA)