• DOLAR 32.539
  • EURO 34.63
  • ALTIN 2498.101
  • ...
Doğu Çin Denizi`nde Çin-ABD rekabeti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Asya Pasifik ekonomik açıdan dünyanın göz bebeği ama siyasi açıdan her an istikrarsızlığa gebe olan, uzun yıllardan beri değişmeyen güç denklemi ile Soğuk Savaş yıllarını hatırlatan bir bölge. Halbuki Soğuk Savaş sonrası oluşan "yeni dünya düzeni"nde Balkanlar`dan Orta Asya`ya kadar uzanan büyük bir değişim ve güç paylaşımı söz konusu olmuştu. Asya Pasifik`te kurulan dengenin ortaya çıkardığı ekonomik fayda bütün siyasi istikrarsızlıkların ve çatışmaların üzerindeydi. Dolayısı ile değişimdense statüko yeni düzen kurucuların Asya Pasifik`teki sloganı olmuştu. Ancak Asya Pasifik`te eski düzenin değişmesini istemeyen ABD ve ittifakları karşısında bu kez daha farklı ve değişim taraftarı bir güç unsuru var: 
 
Çin.90`lı yıllarda Soğuk Savaş dengesinin sürmesi bir bakıma Çin dış politikasının da arzu ettiği bir durumdu. Henüz açılım reformlarına başlamış Çin`in bölgesel rekabete imkan tanımayan ekonomik geri kalmışlığı ve Tiananmen olayları sırasında ne kadar istikrarsız olduğu ortaya çıkan sosyal ve politik durumu Asya Pasifik`te olası bir yeniden güç paylaşımını kaldırmazdı. Nitekim Çin bugüne kadar Tayvan`da milliyetçi politikacıların tahriklerini, Japonya`nın ihtilaflı ada sorunlarındaki hırçın tavrını ve 2001 yılında ABD`nin hava sahası ihlali yaptığı EP-3 kazasını ılımlı hamlelerle geçiştirdi.

Ancak 2011 yılında Hilary Clinton`un kamuoyuna açıkladığı "Asia Pivot-Asya Mihveri" stratejisinden sonra Çin Asya Pasifik`te bundan sonra gerçekleşebilecek her türlü soruna karşı daha sert karşılık vermeye başladı. Son iki yıldır sadece Japonya ile değil Tayvan, Filipinler ve Vietnam ile de benzer sorunları daha açık ve sert bir şekilde gündeme getiriyor. Çin hava kuvvetlerinin ve savunma bakanlığının geçtiğimiz günlerde yayınladığı yeni hava savunma sahası haritası da bu gelişmelerin bir parçası olarak okunabilir.

Uzun yıllardan beri Çin ve Japonya arasında ihtilaflı bir sorun olan Diayu/Senkaku Adaları’nı da kapsayacak yeni hava savunma sahası başta Japonya olmak üzere diğer bölge ülkelerini de alarma geçirdi. Çin savunma bakanlığının açıklamasına göre yeni hava savunma sahası (Air Defense Identification Zone) kurallarına göre Çin`in belirlediği güvenlik bölgesi üzerinde uçuş yapacak bütün uçaklar daha önceden Çin`e uçuş bilgilerini ve araç kimliklerini bildirmek zorunda. Aksi halde Çin yeni kurallara göre gerekli her türlü yaptırımı uygular. Çin dışişleri bakan sözcüsünün ifadesiyle "Çin bu bilgiyi bütün taraflarla ve havacılık şirketleri ile paylaşmıştır. Uçuş güvenliği için bütün tarafların Çin ile koordineli çalışması gerekmektedir." 

Bu haberler de ilginizi çekebilir