• DOLAR 32.566
  • EURO 35.19
  • ALTIN 2330.294
  • ...

BİNGÖL- Bingöl Sanayi ve Tiaret Odası (BİNTSO) Konferans Salonunda yapılan ve yaklaşık iki saat süren toplantıda bir araya gelen, BİNTSO yönetimi ile, İnşaat Tamamlayıcı İşler Mühendislik Sektör temsilcileri, sektöre ait temel problemler ve çözüm yolları üzerine görüş alışverişi yaptılar.

 

Toplantıda gündeme gelen sektöre ait bazı problemler ve çözüm önerileri şöyle sıralandı;
-Son üç yılda Bingöl'deki firmalar 2000-2500 konut yapmışken, TOKİ neredeyse bu sayıdan daha fazlasını yaptı. TOKİ, inşaat malzemesi ve mühendislik hizmetlerini Bingöl dışından alıyor. BİNTSO'nun yürüttüğü 'Bingöl'ü seviyorum', 'Bingöl'de alışveriş yapıyorum' projesine TOKİ'nin de destek vermesi gerekir.
-TOKİ, Beton üretimini ilimizde yapıyor, fakat gerekli denetimler yapılmıyor. Bunun için BİNTSO'nun, yerelde üretim yapan firmalar ve tedarikçiler ile diyaloga geçmesi gerekir.
-Bingöl Üniversitesi'nin mühendislik hizmet alımları ile ihalelerini rekabete açık ve şeffaf hale getirmesi gerekir.
-Bingöl'de yerelde inşaat sektöründe yüklenici firmalar, TOKİ gibi kuruluşlara kendilerini gereğince tanıtamıyorlar. Bu konuda farkındalığın ve diyaloğun artırılması gerekir.
-Bingöl inşaat malzemesi tedarikçileri, fiyat tespitlerini sağlıklı yapmıyorlar. Fiyat koyarken çevre şehirlerin baz alınmamasını, farkında olmadan sektörün rekabet gücünü azaltıyor. Bu konuda sektörün çevre iller ile diyalogunu artırması gerekir.
-Bingöl'de inşaat sektöründe işbirliği ve güç birliğinin olmadığı, elinde malzemesi olmayan firmaların, malzemesi olanlara yönlendirme yapmadıkları problemi mevcuttur. Meslek dayanışmasının yerelde sağlanmasının, sektörü güçlü kılacaktır ve gereklidir.
-Elektrik Mühendisleri Odası, ilgili kanun maddesi değiştiği halde, proje vize ücretleri talep ediyor. Yapılan bu yanlış uygulamanın giderilmesi gerekir.
-Yeni istihdamlar oluşturulması için teşvik, hibe ve destek programlarında sağlanan katkı programlarına, sigorta primlerinin de dahil edilmesi, sektörde yeni istihdamı artıracaktır.
-Belediyece alınan Mühendislik kayıt harç ücretleri yüksektir. Halen yürürlükte olan bin TL civarındaki ücretin, çevre iller baz alınarak belirlenmesi gerekir.

 

Toplantının sonunda, bir sonraki toplantının 3 Aralık'ta saat 10.00'da BİNTSO Konferans Salonunda, ilgili kamu kuruluşlarının katılımı ile yapılmasına karar verildi.(Nihat Kanat-İLKHA)