• DOLAR 32.352
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2308.41
  • ...

VAN- Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumda açılış konuşmasını DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci yaptı.
2010 yılında yenilenebilir Enerji Sempozyumu faaliyetlerine başladıklarını belirten Demirci, yenilenebilir enerjinin bölge ekonomisi için önemli olduğunu ifade ederek DAKA olarak bu konuya yoğunlaşmaya karar verdiklerini söyledi.

İlk 'Yenilenebilir Enerji Sempozyumu'nu 2011 yılında düzenlediklerini belirten Demirci, "Takip eden yıllarda yenilenebilir enerji sözü söylendiğinde vakit aklımıza Van'ın ve bölgenin gelmesi ve yenilenebilir enerjinin bölgemiz için, şehrimiz için bir marka değer haline gelmesini hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Sempozyumda konuşan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da, Türkiye bütçesinin önemli bir kısmının enerjiye gittiğini dile getirerek, "Eğer enerji sorunumuzu çözersek, biz kendimize yeter bir ülke haline geliriz" dedi.

Yenilenebilir enerjinin iki yönü olduğuna dikkat ifade eden Prof. Dr. Battal, çevreyi çok ciddi bir şekilde sarsmadan ve sorun oluşturmadan enerji elde edildiğini dile getirerek "Bir de sistemi kendi içinde de revize etmek suretiyle sürekli bunları yenileyerek, bunları doğal olarak güneşten, rüzgardan elde edebiliriz." şeklinde konuştu.
Daha sonra konuşan Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise, bir ekonomik karar alırken yapılması gereken birinci adımın meseleyi çok etkili biçimde ve büyük ölçekle düşünmek olduğunu ifade ederek, Türkiye'de maalesef yeteri ölçüde büyük düşünülemediğini söyledi.

Vali Doğan, "Eğer biz sektörde bilgiyi üretemezsek daima yabancı yatırımcılara muhtaç olcağız diye değerlendirdik ve mutlaka bilgi üretecek bir merkez kurmak gerektiğini düşündük. O noktada kalkınma ajansı ile birlikte bölgesel inovasyon merkezi kurduk." diye konuştu.

Sempozyum yapılan konuşmaların ardından sona erdi. (Murat Dalgın-İLKHA)