• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kürdistan bölgesi mayınla mücadele ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 



DİYARBAKIR - 'Büyük bulgular ve Türkiye' adlı basın açıklaması düzenleyen STK'lar, Kürdistan Bölgesinde can kayıplarına neden olan mayınla mücadele edilmesini istedi.

STK'lar adına basın açıklamasını okuyan Sedat Yurtaş, dünyada birçok kuruluşun mayınla mücadele yönünde önemli adımlar attığını ifade ederek, "Suriye ve Myanmar'daki hükümet güçleri, 2012 ve 2013 yıllarında anti personel mayın kullandı. Her iki devlet de Mayın Yasağı Anlaşması dışındadır. Uluslararası olarak tanınmayan Dağlık Karabağ bölgesinde bulunan güçler de, 2013 yılında yeni anti-personel mayın döşemiştir. Mayın kullanan devlet dışı silahlı grup sayısı son beş yıldaki en yüksek seviyesine ulaşmıştır" şeklinde konuştu.

47 milyondan fazla anti-personel kara mayını imha edildiğini dile getiren Yurttaş," İmha edilmesi gereken toplam 11 milyon anti-personel mayın kaldı. Beyaz Rusya, Yunanistan ve Ukrayna, Anlaşmayı ihlal eden ülkeler arasında" dedi.

Türkiye'de toprağa döşeli mayının yüz Milyon 3 bin 9 yüz 43, mayın temizliğinin ise 11 milyon 7 yüz 11 olduğunu ve temizlenen mayının toplam mayından yalnızca yüzde 1'i olduğunu belirti.

Mayınsız bir dünya ve Türkiye'nin mümkün olduğunu dile getiren Yurttaş, 2004'ten bu yana yapılan mayın temizliği maliyetinin 54 milyon 7 yüz 91 bin 7 yüz 47 Türk Lirası olduğunu ve tek bir mayının temizlik maliyetinin 4 bin 6 yüz 78 TL olduğunu ifade etti. (Ömer Yasin Ergin/Ali Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir