• DOLAR 32.522
  • EURO 34.969
  • ALTIN 2434.511
  • ...
Konya'da Tarihi Mezar Taşları Müzesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA- Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında Türkiye'de ilklerden olan "Tarihi Mezar Taşları Müzesi"ni hayata geçirdiklerini söyledi. Konya'nın 900 yılı aşkın bir süredir defin yapılan mezarlıklara sahip olduğunu kaydeden Akyürek, tarihi mezar taşlarının değerlendirilmesi ve halka sunulmasının önem taşıdığını dile getirdi.

Mezarlık hizmetleri konusunda Türkiye'ye örnek olacak birçok çalışmaya imza attıklarını belirten Tahir Akyürek, Konya merkezdeki 113 mezarlığı düzenlediklerini, Mezarlık Bilgi Sistemi kurarak ziyaretçilere mezarlıklara ulaşmaları konusunda yardımcı olduklarını dile getirdi.

Konya'da mezarların özel bir anlamı olduğunu ifade eden Akyürek, Yeni Büyükşehir Yasası ile mezarlık sayısının 1270'e yükseleceğini, yeni dönemde Konya il sınırlarında Büyükşehir'e devredilen mezarlıkların tamamının Konya merkezdeki gibi yenileneceğini söyledi.

"Tarihi dokunun bir bölümünü mezarlıklar oluşturuyor "
Konya'nın 900 yılı aşkın bir süredir defin yapılan mezarlıklara sahip olduğunu, tarihi dokunun bir kısmını da mezarlıkların oluşturduğunu kaydeden Akyürek, Tarihi Mezar Taşları Müzesi ile mezarlıklara verilen değeri farklı bir eserle taçlandırdıklarını söyledi.

Konya'daki tarihi mezar taşlarının bir bölümünün kaybolduğunu, kalanların değerlendirilmesi ve halka sunulmasının önemli olduğunu vurgulayan Akyürek, "Mezar Taşları Müzesi, büyük bir medeniyetin her alanda olduğu gibi bu alana da yansımasıdır. Türkiye'de ilklerden birini burada gerçekleştirdik. Müze, Mevlana bölgesine; Mevlana Türbesi'ne, Mevlana Kültür Merkezi'ne, İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi'ne gelenlerin ziyaret edebileceği bir alana yapıldı" dedi.

Tarihi Mezar Taşları Müzesi'nin bölgeye değer katacağını dile getiren Akyürek, 2 bin 500 metrekarelik alanda yapılan müzenin 1 milyon 200 bin liraya mal olduğunu da sözlerine ekledi. Tarihi Mezar Taşları Müzesi'nde tarihi mezar taşlarının sergileneceği alanların yanında; gasilhane, morg, gezinti ve bilgilendirme alanları, süs havuzu, idari birimlerin olduğu ana bina ve otopark yer alıyor.(İlyas Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir