• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

BATMAN - Türk Sanayi ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) Haziran'da Cizre'ye gerçekleştirdiği ziyaretle birlikte oluşturulan "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırımcı Danılma Konseyi"nin ikinci toplantısı Batman'da gerçekleştirildi.

İl Kültür Turizm Konferans Salonunda saat 10.30'da yapılan toplantıya Batman Valisi Yılmaz Arslan, Endonezya ve Belçika Büyükelçilikleri, TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, BATSO Başkanı A.Kadir Demir, ulusal ve uluslararası yatırımcılar, işadamları ve yerel ile ulusal basın temsilcileri katıldı.

Bölgenin iktisadi olarak kalkınması yönünde atılabilecek adımların ele alındığı toplantıda katılımcılara 'hoşgeldiniz' konuşmasını yapmak üzere kürsüye ilk Dicle Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DİCLESİFED) Başkanı Nasır Duyan geldi.

"Huzursuzluğun yerini tamamen güven ve huzur ortamı almıştır"
Daha sonra söz alan BATSO Başkanı A.Kadir Demir, bugünün Batman için tarihi bir gün olduğunu ifade ederek, "Bölgemizin yurtiçi ve yurtdışındaki imajını ne denli zarar gördüğünü bu 30 yıl süresi içerisinde hepimiz biliyoruz. 30 yıl öncesinden bugüne kadar bırakın ilimize yatırımcı çekmeyi mevcut yatırımcı ve işadamlarımızın bölgemizden göç etmişlerdir. Ama bir yıla yakındır başlatılan açılım süreciyle beraber kan, gözyaşı ve huzursuzluğun yerini tamamen güven ve huzur ortamı almıştır. Bunu yakın bir tarihte ilimize ve bölgemize gelen sanayicilerimizden görmekteyiz." dedi.

Demir, konuşmasının devamında katılımcılara Batman'ın ve bölgenin kalkınması için istek ve taleplerde bulundu.

"Türkiye kendi içerisinde barışı sağlayabilmenin bedelini ağır ödedi"
Ardından açılış konuşmasının yapmak üzere kürsüye gelen TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, ülke ve bölge için tarihi bir gün içerisinde olduklarını vurgulayarak, "Türkiye kendi içerisinde barışı sağlayabilmenin bedelini ağır ödedi. Kaybedilen canların paha biçilemez olduğunu biliyoruz. Hiç değerin bir ananın yanan yüreğindeki acıyı söndüremeyeceğini biliyoruz. Bu nedenle bugünkü huzur ve güven ortamının değerinin çok büyük olduğu kanaatindeyiz. Bölgede bugün esen olumlu hava bölgenin yatırım imkanlarının da konuşulabilinmesini sağlıyor. Cizre'den sonra Batman'daki bu toplantıya işadamlarının gösterdiği yoğun ilgi bu durumun canlı bir kanıtıdır." ifadelerini kullandı.

Yaptıkları toplantılarının amacının ülkenin ekonomik kalkınmasını güçlendirmek olduğunu dile getiren Onatça, katılımcılara yapılması gereken yatırımlar ve faydaları hakkında bilgiler aktardı.

"Zaman, ülkenin her bölgesiyle kalkınmasına odaklanma zamanıdır"
Daha sonra söz alan TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, Türkçe ve Kürtçe olarak katılımcıları selamlayarak, Batman'da olduğu için büyük bir heyecan ve mutluluk duyduğunu ifade etti. Batman'da çözüme ve yatırıma devam etmek için bulunduklarını kaydeden Yılmaz, şunları kaydetti: "Yatırımcı danışma toplantılarımız ile adı yıllarca şiddetle, terörle anılan bölgenin artık ekonomik kalkınma, refah ve yatırım fırsatlarıyla anılacak bir bölge haline gelmesinde ısrarlı taleplerimizi ve idaremizi açıkça gösteriyoruz. Bölgede iş ve yatırım yapılabilir bir huzur ortamının sağlanmasına temel oluşturan çözüm sürecine inanıyor ve bu konuda güçlü bir desteğin oluştuğunu da memnuniyetle gözlemliyoruz. Bugün artık zaman kaynaklarımızı, enerjimizi daha yoğun olarak ülkemizin her bölgesiyle kalkınmasına odaklanma zamanıdır."

"Yatırımcının birinci şartı güven ortamının tesisine katkıda bulunmaktır"
Bölgenin kalkınmasının ancak huzur ve istikrar ortamının devamlılığının sağlanmasıyla mümkün olabileceğinin altını çizen Yılmaz, "Bunun yolu bireysel hak ve özgürlüklerin ve hukukun üstünlüğün tesis edildiği, kimliklerin yük değil zenginlik sayıldığı bir demokrasi anlayışın benimsenmesinden geçmektedir. Avrupa Birliği sürecini de bu yüzden çok önemsiyoruz. Bölgenin kalkınmışlık farkını giderme ve çözüm sürecinin ekonomik ayağını güçlendirmek gayesiyle oluşturduğumuz, 'Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırımcı Danılma Konseyi' nin amacı öncelikle yatırımcı ortamının birinci şartı olan güven ortamının tesisine katkıda bulunmaktır. Bunun yanı sıra Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde iş ve yatırım ortamının sorunlarını hep birlikte görmek ve çözüm önerilerini hep birlikte yerinden dile getirmektir. " ifadelerine yer verdi.

Bölgenin iş ve yatırım potansiyelini ortaya çıkarabilecek bir ortamın sağlanmasına destek olmaya gayret ettiklerini söyleyen Yılmaz, bölgenin yatırım olarak imajını güçlendirerek ulusal ve uluslararası tüm yatırımcıları bölgede yatırım yapmaya özendirmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Son olarak söz almak için kürsüye gelen Batman Valisi Yılmaz Arslan, Batman'a geldikleri için tüm katılımcı ve işadamlarına teşekkürlerini iletti. Yılmaz, Batman ili ve yatırımlar hakkında katılımcılara bilgiler vererek, Batman'ın lokomotif bir il olabilmesi için yatırımcılardan destek istedi.

Konuşmaların ardından Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) sekreteri, TRC3 Bölgesi (Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak) yatırım ortamı hakkında bir sunum yaptı.

Toplantıda, bölgenin iktisadi olarak kalkınması yönünde atılabilecek adımlar, bölgede yatırımın önündeki engeller, iş dünyası temsilcileriyle birlikte değerlendirilerek, bölgeye potansiyel yatırım olanakları gündeme getirildi.

Toplantıda, TÜSİAD Bölgesel Kalkınma Politikaları ve İş Dünyası ile İlişkiler Komisyon Başkanı Tarkan Kadooğlu ile Dünya Bankası Kıdemli Finans Uzmanı Alper Oğuz da sosyal ve ekonomik kalkınma parametreleri açısından bölgedeki yatırım ortamını değerlendirdi. (M.Fatih Akgül-İLKHA)