• DOLAR 32.604
  • EURO 34.802
  • ALTIN 2410.965
  • ...
Petrol anlaşması Maliki`nin gelişine kaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Türkiye ile Irak`ın kuzeyi arasında yeni bir enerji koridoru kurulması için yapılan girişimler kapsamında önceki gün Ankara`ya gelen Neçirvan Barzani ile beklenen anlaşmalar imzalanmadı.
 
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, dün Ankara`da Başbakan Erdoğan 3 saat süren bir görüşme yaptı. Görüşme öncesinde "anlaşma imzalanacak" şeklinde beklentiler vardı. Ancak görüşmeden sona anlaşma imzalandığına dair bir açıklama yapılmadı. İddiaya göre, anlaşmalar için Irak Başbakanı Nuri El Maliki`nin Ankara ziyareti beklenecek. Ankara ile Bağdat arasında mutabakat sağlanması halinde Kürt yönetimiyle gerekli anlaşmaların yapılacağı belirtiliyor.
 
Kürt hattı ile ilgili anlaşma daha önce sağlanmıştı. Ancak sözleşmenin imzalanabilmesi için Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin Türkiye ziyareti bekleniyor. Bu ziyaret aralık ayı içinde gerçekleşecek. Sözleşme de bu ziyarette imzalanabilir. Irak Anayasası’na göre petrol gelirinin yüzde 83’ü merkezi hükümete, yüzde 17’si de K. Irak yönetimine kalacak. Sadece petrol değil doğalgaz da bu hat üzerinden taşınacak. Fakat petrol ve doğalgaz gelirlerinin dağıtımı noktasında herhangi bir anlaşmaya varılamadı. Türkiye, gelirin Türk kamu bankaları üzerinden dağıtılmasını talep ederken ABD, bütün petrol anlaşmalarında olduğu gibi New York borsası üzerinden dağıtılmasını öngörüyor. Karar, 3 ülke ve Erbil hükümeti arasında yapılacak görüşmelerle şekillenecek.

HATTIN BİTMESİNE 1 KİLOMETRE KALDI
Erdoğan ile Barzani görüşmesinde yapımı devam eden ve Yumurtalık hattına bağlanacak olan 411 kilometre uzunluğundaki boru hattı da ele alındı. Hattın hattının bitimine sadece 1 kilometre kaldığı ve 15 Ocak`ta faaliyete geçeceği bildirildi. Hattın Yumurtalık hattına Kuzey Irak sınırları içinde bağlanacağı için Türkiye`ye hukuki sorumluluk getirmeyeceği de kaydedildi.

BARZANİ: GÜZEL GÖRÜŞMELER OLDU
Diğer taraftan Neçirvan Barzani daha sonra Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile de görüştü. Neçirvan Barzani, Ankara ziyareti kapsamında, Müsteşar Sinirlioğlu ile JW Marriott Oteli`nde akşam yemeğinde bir araya geldi. Görüşmeye, IKBY Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi ile Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami de katıldı.
Yemeğin ardından temaslarına ilişkin soruyu yanıtlayan Barzani, "Çok güzel görüşmeler yaptık" dedi. Ziyareti sırasında bir enerji anlaşması imzalanması yönünde anlaşmaya varılıp varılmadığının sorulması üzerine Barzani, "güzel bir ziyarette bulunduğu" cevabını verdi.

BAĞDAT`TAN YENİ ÖNERİ GELEBİLİR
Bu arada Barzani`nin Ankara temasları sürerken Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Enerjiden Sorumlu Yardımcısı Hüseyin Şehristani ve SOMO yetkililerinin Barzani`nin Ankara temaslarını masaya yatırdıkları öğrenildi. Toplantıda, SOMO yetkililerinin Irak`ın 2016 yılına kadar petrol ihracatını günlük 9 milyon varile çıkarmak istediği ve bunun da ancak Türkiye üzerinden yapılacak hatlarla mümkün olacağını aktarıldığı belirtildi. Maliki`nin Ankara temasları sırasında Rus teknolojisi ile yapılmış olan Kerkük-Yumurtalık hattının yeniden inşası ve paralel yeni bir boru hattının gündeme getirileceği öğrenildi.

IRAK`TAN UYARI İDDİASI
Diğer taraftan bugün AFP tarafından servis edilen bir habere göre Irak Başbakanı Maliki`nin sözcüsü Musavi, "Kürdistan`la boru hattı anlaşması imzalanmasına karşı olduğumuzu Türkiye`nin Bağdat büyükelçisine bildirdik. Böyle bir anlaşma olursa Bağdat-Ankara ilişkileri ciddi şekilde hasar görür" dedi.

AFP, bu sözlerin, şu anda Ankara`da bulunan Neçirvan Barzani`nin "gelecek ay boru hattının açılabileceği" yönündeki sözlerinden hemen sonra gelmesine dikkat çekti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir