• DOLAR 32.335
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2302.143
  • ...
"İki büyükşehir arasında sıkışıp yalnız kalmışız"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ADANA - Adana-Mersin karayolu üzerinde, Mersin il sınırları içerisinde bulunan yaklaşık 2 bin 500 nüfusa sahip Günyurdu (At Girmez) köylüsü, devletin sağlaması gereken birçok sosyal haktan mahrum bir şekilde yaşıyorlar. Yol, su, kanalizasyon, altyapı, elektrik ve temizlik gibi hizmetlerin neredeyse hiçbirinden yararlanamadıklarını belirten köylüler, bürokratları sadece seçim zamanlarında gördüklerini ifade ettiler.


"Çöp kamyonları haftada sadece bir kez geliyor"
Köyün girişinden itibaren yol kenarlarında belirli aralıklarla kümelenmiş çöp yığınları halkın en çok tepkili olduğu konuların başında geliyor. Köy halkından Kenan Alp İsimli vatandaş, "Çöp kamyonları haftada bir kez uğruyor. O zamanlarda da sadece konteynırları alıyorlar, çevresindeki çöplere dokunmuyorlar. Köyün girişinden itibaren görülen manzaradan utanıyoruz." dedi.


Köylünün çöpleri genellikle sulama için açılan sondaj yollarına atmak zorunda kaldığını ifade eden Alp, bu durumun geçim kaynakları olan tarımı da olumsuz etkilediğini dile getirdi.



"En yakın Sağlık Ocağı 5-6 kilometre uzaklıkta"
Sağlık Ocağı bulunmayan köyde halk sağlık hizmetleri konusunda da muzdarip… Köylerine 10 günde bir doktorun geldiğini onunda düzenli olmadığını belirten köylüler, en yakın sağlık ocağı 5-6 kilometre uzakta olduğunu söylediler.



"Kanalizasyon yok, pis sular hastalık saçıyor"
Alt yapı sorunu yaşayan köylüler kendi geliştirdikleri yöntemlerle evlerindeki atık suları yol kenarlarındaki küçük kanallara ileterek hastalıklardan korunmaya çalışıyorlar. Bu suların yaydığı kötü kokudan duydukları rahatsızlığı dile getiren köy halkı, özellikle çocukların konunun ehemmiyetini bilmedikleri için bu pis suların içinde oynayıp sık sık hastalandığını belirttiler.



"Yazın su kışın elektrik sorunu yaşıyoruz"
Köylünün en çok ihtiyaç duyduğu konulardan biride su… Özellikle yaz aylarında su sıkıntısı yüzünden sıcak havalardan olumsuz etkilendiklerini ifade eden Adem Kutan, "Yazları sularımız, kış mevsiminde de elektriğimiz sık sık kesiliyor. Sokak aydınlatmaları yok denecek kadar az. Akşamları evlerimize giderken bile zorlanıyoruz. Yolların bozuk, aydınlatmaların olmamasından dolayı büyük sıkıntı yaşıyoruz." dedi.



"Yıllardır okul yapılacak diyorlar"
Günyurdu köyü eğitimde de sorunlar yaşadıklarını dile getirip, köyde sadece bir ilkokulun olduğunu söylediler. Ortaokul ve liseye gitmek için en az 4 km yol kat ettiklerini belirten köy sakinleri, çocukları servisle okullara gönderdiklerini geçen yıl servislerin 2 defa devrildiğini ve çok sayıda çocuğun yaralandığını ifade ettiler.



"Doğuluyuz diye hizmet yapmıyorlar"
Sosyal devletin neredeyse hiçbir olanaklarından yararlanamadıklarını dile getiren köylüler, buna sebep olarak köy halkının büyük çoğunun Doğu ve Güneydoğu kökenli olmasını iddia ediyor. Gerekçe olarak da çevre köylere giden hizmetleri gösteriyorlar. Bu durumun değişmesi için seslerini kimseye duyuramadıklarını, bu konuda kendilerini dikkate alan tek kuruluşun İlke Haber Ajansı olduğunu belirtip, teşekkür ettiler. (Yunus Emre - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir