• DOLAR 32.56
  • EURO 34.896
  • ALTIN 2437.08
  • ...
Ortadoğu`da Ramazan`ı Yaşamak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Arap dünyası devrimlerle sarsılmaya devam ederken yükselen gıda fiyatları yeni ayaklanmaların habercisi olarak yorumlanıyor.

Arap dünyası tarihinin en büyük halk ayaklanmaları ile karşı karşıya. Suriye`den Libya`ya, Mısır`dan Bahreyn`e kadar bütün Arap ülkelerini saran başkaldırılar devam ederken, Ramazan ayında yükselen gıda fiyatları özellikle yoksul halk kesimlerini vuruyor.

Arap dünyası halk ayaklanmaları ile sarsılmaya devam ederken yükselen gıda fiyatları yeni ayaklanmaların habercisi olarak yorumlanıyor. Mısır ve Tunus`ta diktatörler devrildikten sonra bir bekleyişe geçen halk, onlarca yıllık boş vaatlerden sonra umuda kapıldı ancak devrilen diktatörlerin yerine gelen hükümetler de halkın taleplerini kulak ardı etmeye başlayınca yeni gösteriler ve ayaklanmalar baş gösterdi.

Ramazan dizileri çare değil

Libya`da bir iç savaş bütün hızıyla devam ediyor. Muhalifler umudunu 30 yıldan fazla bir süreden beri ülkeyi yöneten Albay Kaddafi`nin devrilmesine bağlamış durumda ancak Kaddafi sonrası için ise net bir proje yok. Libya`da devam eden iç savaş ve olası rejim değişikliğinden sonrası üzerine Batılı ülkeler şimdiden gücü kontrol etme planları yapmaya başladı.

Suriye`de ise devlet güçleri şehirleri kuşatarak her gün onlarca sivili katlediyor. Son olarak Hama`da Suriye ordusu yüzlerce insanı acımasızca öldürdü. Ancak uzmanlar bu baskıcı yöntemin geri tepeceğini ve halkın rejime karşı olan direnişinin daha da sertleşeceğini belirtiyor. Mısır`da ise Mübarek sonrasında yönetimi ele geçiren askeri yönetimin değişiklikler yapma konusundaki yavaşlık ve isteksizliği halkın sabrını taşırmış durumda, Öyle ki halk yine Tahrir Meydanı`nda protestolara başladı.

Mısır devlet televizyonu halkın tepkisini dindirmek için çareyi Ramazan dizilerinde arıyor ancak halk, bu politik oyunlara gelmeyecek gibi duruyor. Onlarca yıllık bir baskı rejiminden sonra halk, gerçekçi ve somut adımların atılmasını bekliyor.

Ramazan`ın bu yıl yaz aylarına denk gelmesi ve gıda fiyatlarındaki korkunç yükseliş Ortadoğu`da zor bir ayın yaşanmasını beraberinde getiriyor. Bu durum, insanların çözüm bekleyişinin bir sabırsızlığa dönüşmesine neden olurken, hükümetler şaşkın durumda. Mısır hükümeti, yükselen gıda fiyatlarından etkilenen halkın talepleri karşısında şu ana kadar somut bir adım atamadı. Ev ekonomisinde ciddi gedikler açan bu durum, yeni ayaklanmaların da habercisi gibi duruyor. Mısır halkı, devrim sonrasında da hiçbir şeyin değişmemesinden şikâyetçi ve şikâyetlerini yüksek sesle dile getiriyor.

Küflenmiş meyvelere "Hüsnü Mübarek" deniyor

Ancak Mısır halkı yine de mizahı elden bırakmamış olacak ki en ucuz ve en az talep edilen sebze ve meyvelere Hüsnü Mübarek adını vermiş durumda. Kötü kokan çürümüş meyvelere de yine Hüsnü Mübarek deniyor Mısır`da. Muhalifler ise Arap ülkelerinde küçük bir elit kesim refah içinde yaşarken halkın geniş kesimlerinin iftar için bile pazardan bir şey alamayacak kadar yoksullaşmasının bir uyanışa neden olacağı kanısında. Örneğin Ürdünlü muhalifler yükselen gıda fiyatları ve halkın açlık sınırının altında yaşamasının Kral Abdullah`ı daha radikal reformlar yapması ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin azaltılması için harekete geçireceğini belirtiyorlar.
Halka rüşvet veriliyor

Birçok Arap hükümeti ayaklanmalara hazırlıksız yakalanmasına rağmen ivedilikle adımlar atarak halkın öfkesini dindirmeye çalışıyor. Petrol zengini ülkeler bu konuda daha şanslı ve daha geniş imkânlara sahipler. Bahreyn hükümeti, ülkede başlayan ve Suudi Arabistan`ın müdahalesiyle bastırılan halk ayaklanmasından sonra kendisini güvenceye almak için adeta halka rüşvet veriyor. Bahreyn Kralı devlet memurlarının, askerlerin ve emekli hükümet çalışanlarının maaşlarına yüksek oranda zamlar yapılması emrini verdi. Ancak uzmanlar, Arap dünyasını saran ayaklanmaların bu yöntemlerle bastırılamayacağını çünkü halkın taleplerinin sadece ekonomik iyileştirmelerle sınırlı olmadığını, aksine geniş çaplı bir özgürlük talebinin söz konusu olduğunu vurguluyorlar.

Vaatler halkı kandırmıyor

Benzer şekilde, petrol zengini küçük bir ülke olan Katar`da da hükümet 267 gıda kaleminde indirimlerin yapılması için bir genelge yayınladı. Ancak yapılan fiyat indirimine rağmen hala 100 kalemde gıda ürünlerinin fiyatı geçen yılın Ramazan ayının fiyatlarından daha yüksek. Mısır`daki gıda enflasyonu ise yüzde 20 civarında. Mısır hükümeti birçok gıda ürününde yüzde 50 civarında indirime gidileceğini vaat etmiş olmasına rağmen bu indirimler Ramazan ayının ilk haftası geçmiş olmasına rağmen hâlâ yapılmadı.

En zor Ramazan Filistin`de

Filistinliler için ise durum daha da vahim. Ramazan ayı manevi hazzıyla umutları beslese de gıda ürünlerindeki yetersizlik ve yüksek fiyatlar halkın zor günler geçirmesine neden oluyor. Batı Şeria`daki Hükümet, aşırı bir borç yükünün altında ve Arap dünyasını sarsan halk ayaklanmaları dolayısıyla petrol zengini ülkeler Filistin`e olan yardımlarını kesmiş durumda. Filistinliler bu Ramazan`da aylık kazançlarının ancak yüzde 50`sini alabiliyorlar. Gazze`de devam eden İsrail ablukası ise Gazzelilere adeta bir cehennem hayatı yaşatıyor.

milli gazete

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir