• DOLAR 32.372
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.466
  • ...
Motosiklet sürücülerine kesilen trafik cezaları değerinden fazla
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
KONYA - Konya'da motosiklet binicileri, tamircileri ve yedek parçacıları dar gelirli vatandaşların ulaşım aracı olan motosikletlerin toplatılıp ağır cezalara tabi tutulmalarında mağduriyet yaşadıklarını belirtiler.


Konuyla ilgili konuşan motosiklet yedek parça satıcısı Mevlüt Büyükdemirer, "Trafik cezalarının çok ağır olması, motosikletlerin yakalanmasında mağduriyetler yaşatmakta. Motosiklet fiyatı bin 300 lira civarında cezalar ise bin dört 400 den başlıyor. Bundan dolayı trafik cezalarında kolaylık getirilmesi, hem motosiklet servis camiasına hem de yedek parçacıya kolaylık sağlayacak. Özellikle bu iki sektör bu konuda büyük darbe aldığından dolayı önemli derecede düşüş söz konusu…


Gelir seviyesi düşük insanlar motosiklet kullanıyor. Motosiklet ölüm makinası olarak görülüyor ancak, kullanımı çok kolay, park sorunu yaşanmadan şehir merkezinde ulaşımı sağlayan bir vasıtadır. Toplumda motosiklete binen herkesin potansiyel suç işleyen olarak görülmesi yanlış bir kanıdır. Evet, motosiklet sürücülerinde ehliyet sıkıntısı var, ancak ehliyet alınması da uzun zaman gerektiriyor. Bundan dolayı motosikletlerin toplanması oldukça fazla... Türkiye'deki motosiklet sayısı ile trafikte seyir halindeki motosiklet sayısı belli. Trafikten çekilen motosikletlerin toplandığı alan adeta bir mezarı andırıyor, motosiklet mezarlığı haline gelmiş. Buna bir çözüm bulunmalı. Dar gelirli insanlarımız trafik ekiplerinin korkusuyla işlerine gidip gelmekte sıkıntı yaşıyorlar. Yakalanması sonucunda kendisine motosikletin bedelinden fazla ceza kesiliyor. Çıkarılacak bir yasayla bunu kolaylık getirilmelidir. Motorların aksamında teknik bir sıkıntının olmaması sürücünün emniyeti için önemli. Bu konuda eksiği olmayan sürücülere kolaylık sağlanması talebimizdir." dedi.


Motosiklet tamircisi Halit Sarıçiçek ise, "Yakalanan motosikletler sağlam bir şekilde çekilirken, otoparktan sahipleri tarafından alındığında eski ve hurda olarak çıkıyor. Parkta bunlara dikkat edilmemesi sebebiyle birçok motosiklet hurda olarak sahibine geri veriliyor." ifadelerini kullandı.


Motor tamircilerinden Mehmet Emin Sarıçiçek de yaşanan mağduriyeti şu sözleriyle dile getirdi, "Konya'da motosiklet tamirciliği yapıyorum. Geçen yıl kış mevsiminden bu yana işlerimiz çok ciddi oranda düştü. Trafik ekiplerinin yoğun baskısı hem bizleri hem de asgari ücretle çalışan vatandaşı etkilemektedir. Trafik ekipleri motosiklet cezalarında ruhsat sahibine bin 400 lira, sürücünün ehliyetsiz olması durumunda bin dört yüz lirada sürücüye ceza kesmesi maddi açıdan vatandaşı oldukça zor duruma sokuyor. Vatandaş bu cezalarının korkusuyla motosiklet kullanımını minimum seviyeye indirdi. Dolayısıyla bu bize de yansıdı. İlgililerin bu konuya bir çözüm getirmesini istiyoruz. Çekilen parklarda motosikletlere hurda muamelesi yapılarak sahiplerine hurda olarak geri verilmesine neden oluyor. Hal böyle olunca bu konuda dertliyiz. Yetkililerden bir çözüm bekliyoruz"


Yedek parçacı İsmail Büyükdemirer yetkililere seslenerek, "Konya'da motosiklet yedek parça satmaktayım. Motosikletler günümüzdeki trafik yoğunluğuna ve son zamanlarda boy gösteren park sorununa hızlı ve pratik bir çözüm sunmaktadır. Ancak son yıllarda artan baskı vatandaşın motosiklete kullanmasında olumsuz etki yarattı. Trafik ekiplerinin haklı sebeplerle ceza kestikleri oluyor buna herhangi bir tepkimiz yok. Ancak herkese aynı cezanın kesilmesine olumlu bakmıyoruz. Kasksız birine verilen ceza ile ehliyetsiz ve motosikletinde önemli sıkıntılar olanlara da aynı ceza kesilmektedir. Biz bu konuda cezaların kademeli olarak uygulanmasını istiyoruz. Trafik ekipler amirliğinin bu konuda üstüne düşeni yapması gerek." dedi.


Motosikletinin trafik tarafından yakalandığını söyleyen binici Salih Solsuz adlı vatandaş, "Maddi durumum düşük olduğu için motosikletimle işime gidip geliyordum. Geçen gün trafik önünü kesip motorumu benden aldı. Eğer motorun egzozunu açıp vatandaşları rahatsız etseydim veya trafiği aksatacak bir suç işleseydim alsınlar ama dar gelirli ve mecbur olduğum için işime motorumla gidip geliyordum. Bana ve benim gibilere yazık değil mi? Ben şu anda ne yapayım mağdurum." diye konuştu. (İlyas Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir