• DOLAR 32.367
  • EURO 35.048
  • ALTIN 2326.05
  • ...
Avrupa Ülkesi Hükümetsizlik Rekoru Kırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Daha önce Saddam’ın devrilmesinden sonra koalisyon pazarlıkların uzun sürmesi neticesinde seçimlerin üzerinden 289 gün geçtikten sonra ancak hükümet kurabilen Irak’ta olan ‘en uzun süren hükümet kurma rekoru’ bu gece yarısından sonra resmen Belçika’ya geçmiş olacak. Belçika’da 13 Haziran 2010 erken genel seçimleri sonrasında bir türlü federal hükümet kurulamıyor. Denenen onca farklı formül ve görevlendirilen 10’a yakın farklı siyasi partiden arabulucuya rağmen Flaman ve Valon kesimi bir uzlaşma sağlayamıyor.


Başkent Brüksel yanı sıra Anvers, Gent, Liege ve Namur gibi büyük kentlerde gençler şehir meydanlarında toplanarak rekoru ‘kutlarken’ bugün başta sağlık sektörü temsilcileri olmak üzer çok sayıda Belçikalı maaş zammının gecikmesi gibi hükümetsiz kalmanın yan etkilerini protesto etmek için Brüksel sokaklarındaydı.


İşçiler, güzergâhları üzerindeki bir meydanda, geçici Başbakan Yves Leterme, Flaman Bölge Başbakanı Kris Peeters ve ayrılıkçı Flaman İttifakı Başkanı Bart De Wever ile Valon kesiminin en büyük partisi Sosyalistlerin Başkanı Elio Di Rupo`nun maketlerini ayakkabı yağmuruna tuttu.


Kral II. Albert’in tarafından arabulucu olarak görevlendirilen çok sayıda kıdemli siyasetçi, partileri aynı masa etrafından bile toplamayı başaralı olamadı. Nüfusun çoğunluğunu oluşturan Flamanlarla ekonomik olarak daha geri seviyedeki Valonlar arasındaki çekişmeden kaynaklanan federal hükümetin kurulamamasının temelinde gerçekleştirilmek istenen devlet reformu yatıyor.


Flamanlar daha fazla özerklik isterken Valonlar Flamanların bağımsızlık istediği endişesi ile ülkenin bölüneceğini savunuyor. Belçika’da bölge hükümetleri görevlerine sorunsuzca devam ederken federal hükümet yakın gelecekte de kurulacak gibi gözükmüyor.


Tarihinin en uzun süren siyasi krizini yaşayan Belçika`da 2007 yılında 194 günde, 1988’de 148 günde ve 1979 seçimlerinin ardından 107 günde ancak hükümet kurulabildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir