• DOLAR 32.35
  • EURO 35.141
  • ALTIN 2310.236
  • ...
Yeraltı çarşısı esnafı belediyeye isyan etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Van Belediyesinin, ihale yoluyla Aydın Talay Beşyol Yeraltı Çarşısı'nın havalandırma ve pasaj için tavan kaplamalarını tadilatına yönelik başlatmış olduğu çalışmalar çarşı esnafını canında bezdirdi.


Pasajın içine düştüğü durumun içler acısı olduğunu belirten çarşı esnafı, 3 gündür çarşının komple tavanının söküldüğünü ve olduğu gibi bırakıldığını belirterek, belediyenin kış sezonunun başında böyle bir işe girişmesinin doğru olmadığını ve çalışmanın seçim yatırımına çevrilmek istendiğine dikkat çektiler.



"Hiçbir muhatap bulamıyoruz"
Geçen hafta Cumartesi günü dükkânlarının Belediye tarafından erkenden kapattırıldığını belirten çarşı esnafı Harun Uzun, çarşı esnafına bilgi vermek için gelen yetkililerin Pazar günü tavanların sökülüp yenileneceğini ve Pazartesi günü elektrik ve havalandırmanın yapılarak esnafın mağdur edilmeden dükkânlarını açabilecekleri sözü verildiğini söyledi.


Uzun, "Havalandırmayı yapacak olan ustalar akşam saat 16.00'dan sonra burada çalışacak ve esnaf mağdur edilmeyecek dediler. En fazla 2-3 gün içinde burası yapılacak ve bitecek dediler. Ancak 3 gündür işe başlamışlar. Şu an burada ne bir belediye çalışanı ne de müteahhit firmadan bir yetkili var. Hiçbir muhatap bulamıyoruz." dedi.



"Daha yeni başladık ne acele ediyorsunuz diyerek adeta azarlıyorlar"
Dün de belediyeye gittiklerini belirten Uzun, "Bize bütün işin bitmesi için 3 günlüğüne söz verilmiş olmasına rağmen, şikâyetimizi dile getirdiğimizde 'Daha yeni başladık ne acele ediyorsunuz' diyerek adeta azarlıyorlar. Ancak bugün üçüncü gün olmasına rağmen kimse yok. Belediye burayı yıkmaya mı geldi yoksa yapmaya mı geldi bilmiyoruz. Şu anda bu işi Belediyeden başkası da çözemez. Bir an önce Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın bu işe el atması lazım. Burada yaklaşık olarak 75 esnaf var. Her dükkânda en az 5-6 kişi çalışan personel var. Yüzlerce insan buradan ekmek yiyiyor. Yüzlerce insan şu anda perişan ve hiçbir yetkiliyi de burada göremiyoruz." diye konuştu.



"Esnafın kanaati buranın sürüncemede kalacağıdır"
Koskoca pasajın 5 kişilik bir ekiple yapılamayacağını söyleyen Uzun, bu durumu en iyi bilmesi gereken kurumun da belediyenin olduğunu belirterek, "Muhatap olmuyor, sorunlarımızla ilgilenmiyorlar. Esnafın kanaati de buranın sürüncemede kalacağıdır. Bize ve buradaki esnafa bedel ödetecekler. En az 50 kişilik bir ekibin girip burayı en fazla bir haftada bitirmeleri ve esnafa teslim etmesi gerekir. Geriye kalan eksiklerinde gece saatlerinde, esnaf mağdur edilmeyecek şekilde yapılması gerekir. Bunun dışında yapılacak olan bütün çalışma sistemi esnafa bilinçli olarak indirilmiş bir darbedir. Buradaki esnafa bilinçli bir zarar vermedir. Bizler derdimizi sizlerin vasıtasıyla yetkilerle ulaştırmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.



"Belediyeyi protesto da edeceğiz"
Yetkililerin yaşanan bu duruma karşı kayıtsız kalmaları ve seslerine kulak vermemeleri halinde valiliğe, belediyeye hatta Başbakanlığa dahi giderek haklarını soracaklarını söyleyen Uzun, "Tüm yetkililere gideceğiz. Buradaki esnafın sabrı taşmak üzeredir. 2 gün içinde burada seri bir çalışma yapılamaması halinde buradaki esnaf elinden geleni yapmak zorundadır ve yapacaktır. Bir hafta içerisinde doğru dürüst bir çalışma yapılmazsa bizler çeklerimizi senetlerimizi hesaplarımızı ve anahtarlarımızı da götürüp belediyeye atacağız. Belediyeyi protesto da edeceğiz." şeklinde konuştu.



3 trilyona yakın para toplandı
Yapılan tadilat çalışması için de kendilerinden binlerce lira para toplatıldığını belirten Uzun, "Esnaftan metrekare hesabı para toplandı. Yaklaşık olarak 3 trilyon para toplandı." dedi.



"Esnafa sahip çıkan kimse yok"
Çarşı esnafından Burhan Fidan ise çalışmanın kendilerini mağdur ettiğini ve dükkânlarının kapılarına kilit vurmak zorunda kaldıklarını belirterek, sezonun başında böyle bir çalışma yapılmasının yanlış olduğunu söyledi.



Çalışmaların kendilerini olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Fidan, sorunlarıyla ilgilenecek bir muhatap bulamadıklarını belirterek, "Defalarca yetkili müteahhide ulaşmaya çalıştık. Ama ne Belediyeden kimseye ulaşabildik, ne de derdimizi kimseye ulaştırabildik. Esnafa sahip çıkan kimse yok." şeklinde konuştu



"Bütün esnafı perişan ettiler"
Yeraltı Çarşı Esnafı Başkanı Kerim Baynal ise çarşının tadilatının yapılması için defalarca belediyeye gittiklerini belirterek, "Sonunda ihaleye verildi ancak bütün esnafı perişan ettiler. Evet, buranın acilen bir tadilata ihtiyacı vardı. Havalandırma bozulmuştu. Çarşının tavanı dökülüyordu. Girişler berbattı. Belediye de burayı ihale usulü ile müteahhide verdi. 3 gündür başlamışlar ama bizim isteğimiz bunun bir an önce bitirilerek çarşı esnafının mağdur edilmemesidir." ifadelerini kullandı. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir