• DOLAR 32.557
  • EURO 34.877
  • ALTIN 2428.003
  • ...
İngiltere ile İspanya Arasındaki Cebelitarık Krizi Devam Ediyor..
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cebelirtaık sınırında, İspanyol jandarmasının İngiltere`den gelen bir diplomatik çantayı açtırıp içini kontrol ettirmek istemesine İngiliz hükümeti tepki gösterirken, İspanyol hükümeti `yorum yapma gereği olmadığını` söyledi. Konuyla ilgili olarak İngiltere`nin Madrid Büyükelçiliği, resmi protestosunu İspanya Dışişleri Bakanlığı`na iletti. İngiltere, `Cebelitarık sınırında İspanyol jandarmasının diplomatik çantayı açıp kontrol etmesinin Viyana Konvansiyonu`nun ciddi bir ihlali olduğunu ve İspanya tarafından provokasyon yapıldığını` savundu.

İspanya Dışişleri Bakanlığı kaynakları ise İspanya`nın resmi haber ajansı EFE`ye verdikleri bilgilerde, söz konusu çantanın `Viyana Konvansiyonu`nun içeriğine uymadığını` belirtip, İngiliz hükümetinin protestosuna `yorum bile yapılmayacağını` ifade ettiler.

Geçen ağustosta başlayan Cebelitarık krizinden dolayı İspanya ve İngiltere arasında zaman zaman diplomatik krizler yaşanırken, özellikle İspanya`nın sınırda kontroller yaparak uzun kuyruklar oluşmasına sebep olması İngiltere tarafından tepki çekiyor. Ayrıca Cebelitarık krizinden dolayı İngiltere bu yıl içinde 3 kez İspanya`nın Londra Büyükelçisi`ni Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı: "Diplomatik ilişkilerle ilgili Viyana Konvansiyonu`nun ilkeleri ciddi şekilde ihlal edilmiştir"

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, İspanyol jandarmasının Cebelitarık sınırında İngiltere`den gelen diplomatik çantayı kontrol etmesiyle ilgili, "Diplomatik ilişkilerle ilgili Viyana Konvansiyonu`nun ilkeleri ciddi şekilde ihlal edilmiştir" açıklamasında bulundu.

Bakanlık, İspanyol yetkililerden geçen hafta Cuma meydana gelen olayı araştırmasını istediklerini belirterek, "İspanyol yetkililerden ayrıca, bunun tekrarlanmaması için gerekeni yapmalarını istedik" denildi. İngiltere ile İspanya arasındaki Cebelitarık gerginliği bir süredir devam ediyor. İngiltere son olarak, Cebelitarık sularında bir İspanyol gemisinin etüt çalışmaları yapmasının ardından İspanya`nın Londra Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı`na çağırmış ve olay kınanmıştı.

Gerginlik, İspanyol balıkçıların Cebelitarıkaçıklarında avlanmalarının engellendiği iddiasıyla başlamıştı. Cebelitarık yetkilileri, denize yerleştirdikleri dev beton bloklarla doğal hayatın korunmaya çalışıldığını söylemiş, İspanyol yetkililer ise bloklarla balıkçılığın engellendiğini savunmuştu. Bunun üzerine İspanya, Cebelitarık sınırındaki güvenlik kontrollerini sıkılaştırmış ve sınırda uzun araç kuyrukları oluşmuştu.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir