• DOLAR 32.593
  • EURO 34.855
  • ALTIN 2492.156
  • ...
Kürt Diliyle Felsefe Çalıştayı`nın sonuç bildirgesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MARDİN - Mardin Artuklu Üniversitesi Felsefe Bölümü tarafından "Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Kürtçe`nin Kullanımı: Kürt Diliyle Felsefe" çalıştayı düzenlendi.

14 felsefi, teorik ve yöntemsel makalenin sunulduğu çalıştaya Hollanda, İngiltere, Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi ve Türkiye`nin çeşitli üniversitelerinden çok sayıda felsefeci ve dilbilimcinin katıldığı bilgisini veren Mardin Artuklu Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Doç. Dr. İbrahim Bor, bilimsel ve felsefi bir dil için Kürtçenin gelişimine engel olan olumsuzlukların ve engellemelerin kaldırılması gerektiğini ifade etti.

İlki düzenlenen "Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Kürtçe`nin Kullanımı: Kürt Diliyle Felsefe" çalıştayının sonuç bildirgesi yayımlandı.

"Kürt Diliyle Felsefe" sorununun dilsel bir mesele olarak ortaya çıktığının vurgulandığı sonuç bildirgesinde, standart düşünsel ve bilimsel bir dil ihtiyacından hareketle, ilk aşamada Kürtçe felsefeyi, öğrenme ve anlama yollarının açılması daha sonra, Kürtçe Felsefenin oluşturulması ve üretimi için araştırma çalışmalarının yapılması tavsiyeleri yer alıyor.

Kürt dilinin, Arapça, Farsça ve Türkçe gibi İslam Ümmetinin ana dillerinden olduğunun belirtildiği bildirgede, bilimsel ve felsefi bir dil oluşturma çalışmalarında Kürtlerin birlikte yaşadığı halkların tecrübelerinin göz önüne alınması tavsiye edildi.

"Kürt Diliyle Felsefe" çalıştayının bir dil olarak Kürtçenin potansiyelinin ortaya çıkartılması açısından çok başarılı bir etkinlik ve akademik fırsat doğurduğunun altını çizen Bor, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede: "Her dil bilimsel ve felsefi düşünce için yeni yollar arar. Benzer şekilde her dil düşüncenin gelişimi için kendine özgü imkân ve potansiyellere sahiptir. Bu çalıştayda Kürtçenin potansiyel özellikleri görüldü." tespitine yer verdi

Doç. Dr. Bor, Mardin Artuklu Üniversitesi`nin, Kürtçe dilinin akademik bir bağlamda ele alınmasını sağlayan faaliyetleri kapsamında fikirsel katkı sunduğu Türkiye`de Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı`nın işbirliğiyle düzenlediği ve iki gün süren çalıştayda; "Dil-Felsefe ilişkisi", "Kürtçede Felsefi Kavramlar", "Felsefe ve Politika", "Kürtçe`de Felsefenin eylemi ve kabiliyeti", "Kurmanci üç kitap örneğinde felsefi kavramların kullanımı" gibi ana başlıklar altında yapılan farklı oturumlarda ele alınıp tartışıldığını kaydetti. Bor, Çalıştayda sunulan makalelerin bir kitap halinde yayınlanacağını ve Felsefe klasiklerinin Kürtçeye çevirisi için uzman komitelerin oluşturulacağını söyledi.

Bu konuda yapılacak çalışmaların tanıtımı ve yayını için bir internet sitesi oluşturulacağını sözlerine ekleyen Bor, "Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Kürtçe`nin Kullanımı: Kürt Diliyle Felsefe" çalıştayında emeği geçen herkese teşekkür etti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir