• DOLAR 32.32
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2308.788
  • ...
Kerry: Cenevre - 2 Suriye Savaşı İçin Önemli Bir Adım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 22 Ocak 2014`te yapılacak Suriye konulu Cenevre-2 Konferansı`nın, Suriye halkının acılarının ve bölgenin istikrarına etki eden savaşın sona erdirilmesinde önemli bir adım olduğunu bildirdi.

Kerry, Cenevre-2 Konferansı’nın tarihinin belirlenmesinden sonra yaptığı yazılı açıklamada, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi`ye rejimi, muhalifleri ve uluslararası toplumu böylesine önemli bir görüşme için bir araya getirme çabalarından dolayı teşekkür etti.

Suriye`de 100 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine ve milyonlarcasının yerlerinden edilmesine neden olan şiddete, askeri bir çözümün bulunmadığını uzun süredir vurguladıklarını belirten Kerry, "22 Ocak’ta yapılacak konferans, Cenevre Mutabakatı’nın uygulanması ve karşılıklı rızaya dayalı yeni bir geçici yönetimin oluşturulması için en iyi fırsat ve Suriye halkının acılarının ve bölgenin istikrarına etki eden savaşın sona erdirilmesinde önemli bir adım" ifadesini kullandı.

Dehşete düşüren savaşın, özgürlük, onur ve eşit muamelenin yasalarca korunduğu bir ülkede yaşamayı arzulayan Suriyelilerin barışçıl gösterileriyle başladığını anımsatan Kerry, açıklamasında şunları kaydetti:

"Şimdi, akan kanı durdurmak ve Suriye halkının geciken arzularını karşılamaya bir şans vermek için Suriye`nin yeni bir liderliğe ihtiyacı var. Siyasi çözüme giden yolda birçok engelin bulunduğunun hepimiz farkındayız ve Suriye konusundaki Cenevre Konferansı’na son derece dikkatli şekilde gireceğiz. Kimse önümüzdeki zorlukları hafife almamalı. Gelecek haftalarda, rejim ve muhalifler delegasyonlarını oluşturması gerekiyor ve biz, BM ve partnerlerimizle konferansa hangi ülkelerin davet edileceği ve siyasi dönüşüm için Cenevre Mutabakatının çerçevesini ilerletecek hangi konuların yer alacağının da aralarında bulunduğu geri kalan konularda uyum içinde çalışmayı sürdüreceğiz."

Suriye’nin toprak bütünlüğü ve radikallerle yabancı savaşçıların oluşturduğu artan tehdit nedeniyle geçici yönetim kurma çabalarını erteleyemeyeceklerini ifade eden Kerry, savaşı sona erdirmenin ve yeni bir hükümeti oluşturmanın en nihayetinde Suriyelilerin vereceği bir karar olduğunu, ABD ve ortaklarının, Suriyelilerin bu hedefe ulaşmalarında yardım edebileceğini vurguladı.

Açıklamasında, "Bugün Suriye’de acı çeken binlerce erkek, kadın ve çocuk, haykırışlarının duyulması için bizim Cenevre’de toplanmamızı bekleyemez" ifadesine yer veren Kerry, Esed’in açlığı savaş silahı olarak kullanmasını durdurmasını ve kuşatılmış durumda olan toplumlara hemen daha fazla insani yardımın ulaştırılmasını sağlamaya başlamasını kaydetti.

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir