• DOLAR 32.525
  • EURO 34.855
  • ALTIN 2428.403
  • ...
 İngiltere israil`i İran Konusunda Uyardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

LONDRA - Hague, İngiliz Parlamentosu`nun alt kanadı Avam Kamarası`nı Cenevre`de İran ile BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasındaki görüşmelere ve varılan anlaşmaya ilişkin bilgilendirdi.

"İsrail dahil, dünyadaki herkesi bu anlaşmayı baltalayacak adımlar atmaktan vazgeçireceğiz" diyen Hague, ülkesinin varılan anlaşmanın arkasında olduğunu vurguladı.

İran`la varılan anlaşmanın "Ortadoğu`da güvenliği sağlamak ve dünya genelinde nükleer silahların yayılmasını önlemek için atılan önemli bir adım" olduğunu dile getiren Hague, anlaşmanın 6 aylık olduğunu ve ortak kararla yenilebileceğini dile getirdi.

İran`ın gelecek altı ay boyunca uranyum zenginleştirme çalışmalarını yüzde 5`in altında tutacağını ve bu yüzdenin nükleer silah üretimini engelleyeceğini kaydeden Hague, İran`ın ayrıca nükleer programıyla ilgili Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna ek bilgiler sağlayacağını dile getirdi.

İngiliz Bakan, "Bu anlaşma, büyük risk teşkil ettiği düşünülen İran`ın nükleer programında 6 aylık sürede ilerleme kaydedemeyeceği anlamına geliyor" dedi. Bunlara karşılık ise ABD ve AB`nin İran`a karşı uygulanan yaptırımları "sınırlı ve orantılı" şekilde kaldıracağını ve 6 aylık sürede kaldırılacak yaptırımların değerinin yaklaşık 7 milyar dolar olacağını dile getiren Hague, "Ancak İran doğalgaz ve petrolüne yönelik temel yaptırımlar devam edecek" dedi.

İran`ın nükleer programıyla ilgili kapsamlı anlaşmaya bir yıl içerisinde varmayı hedeflediklerini belirten William Hague, anlaşmanın uygulanması için yapılması gereken çok şey olduğunu söyledi. Hague ayrıca, İran`ın varılan anlaşmadaki taahhütlerine uymaması ihtilmalinin "ağır sorumluluğu" olacağını ifade etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir