• DOLAR 34.117
  • EURO 38.271
  • ALTIN 2921.157
  • ...
Grip aşısının önemi ve yan etkileri nelerdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Havaların soğumaya başladığı dönemlerde grip ve benzeri hastalıkların arttığını belirten Sezgin, özellikle pandeminin ardından bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından aşının büyük rol oynadığını ifade etti.

Grip aşısı kimler için öneriliyor?

Sezgin, "65 yaş üstü kişiler, 5 yaş altı çocuklar, bebekler ve hamileler için grip aşısı öneriliyor. Ayrıca tansiyon, kalp yetmezliği, diyabet gibi hastalıkları olan vatandaşların da grip aşısı yaptırması gerekiyor. Vatandaşlar, aile hekimlerine başvurduklarında, grip aşısı önerilen gruptalarsa, aile hekimleri tarafından aşı reçete edilir ve ona göre grip aşısı uygulanabilir." diye belirtti.

Aşı ne zaman yaptırılmalı?

Grip aşısının yapılması için en uygun zaman dilimi eylül ve ekim ayları olduğuna dikkat çeken Sezgin, "Genelde toplumda grip olmadan önce aşı yaptırılması gerektiği düşünülür, ancak grip sezonunun ortasında da grip aşısı yaptırmanın önünde bir engel yoktur. Grip aşısı olduğunuzda bağışıklık sistemini aktive eder ve grip virüsü size bulaştığında vücudunuz hemen tepki gösterir. Hastalığı en hafif şekilde geçirirsiniz, bazen o kadar hafif olur ki hissetmezsiniz ve grip olmadığınızı düşünebilirsiniz. Ancak grip aşısı, hastalığı hafif geçirmenizi sağlar, tamamen koruma garantisi vermez." bilgisini paylaştı.

Grip aşısı hakkında yanlış bilinen bilgiler

Grip aşısının yanlış bilinen yönlerine de değinen Sezgin, "Yan etkilerinin kalıcı olduğu, kısır yaptığı, otizme neden olduğu gibi gerçeklikle alakası olmayan bazı iddialar mevcut. Grip aşısı, koruyuculuğu bilimsel olarak kanıtlanmış ve dünya çapında kabul gören bir aşılama yöntemidir." ifadelerini kullandı.

Grip aşısının yan etkileri nelerdir?

Grip aşısının yan etkileri hakkında da bilgi veren Sezgin, "Aşının yapıldığı bölgede ağrı, kızarıklık, hafif ateş, grip benzeri belirtiler, halsizlik ve yorgunluk hissedilebilir. Ancak bunun dışında ciddi bir yan etki beklenmez. Grip gibi hastalıklar genellikle kendiliğinden sınırlanan, iyi huylu hastalıklardır. Bu tür durumlarda hastalarımıza dinlenmelerini tavsiye ederiz. İyi beslenme, bol sıvı alımı hastalık sürecinde önemlidir." şeklinde konuştu.

Grip bulaşını azaltmak için alınacak önlemler

Grip bulaşını önlemek için dikkat edilmesi gereken hijyen önlemlerine vurgu yapan Sezgin, "Kalabalık bir ortamdaysanız ve bir zemine dokunduysanız, ellerinizi ağzınıza, burnunuza veya gözlerinize götürmeden önce mutlaka yıkayın. Virüslerin bu şekilde bulaşmasını önleyebilirsiniz. Bulaşı engellemek için kişisel hijyen ve sosyal mesafeye dikkat etmek önemli." dedi.

Grip aşısına erişimde bir sorun var mı?

Grip aşısına erişimde herhangi bir sıkıntı olmadığını belirten Sezgin, "Ülkemizde aşılama genelde eksiksiz ilerliyor. Vatandaşlar grip aşısını aile hekimlerine başvurarak reçete ettirebilir ve eczanelerden temin edebilirler. Şu anda stok ve tedarik anlamında bir sıkıntı yaşanmasını beklemiyoruz." şeklinde konuştu.

Grip aşısı olduktan sonra ne yapmalı?

Grip aşısı olduktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı durumlar olduğuna da değinen Sezgin, "Grip aşısı yaptırdıktan sonra hemen grip olmayacağınız anlamına gelmez. Ancak aşı, bağışıklık sistemini güçlendirir ve grip virüsüne karşı daha hızlı bir savunma sağlar. Aşı sonrasında dinlenmek, sağlıklı beslenmek ve sıvı tüketmek iyileşme sürecini hızlandırır." dedi.

Sezgin, ayrıca grip hastalığını ağır geçiren veya geçirme riski taşıyan vatandaşların, eczanelerden grip aşılarını temin edip aşı yaptırabileceklerini belirterek, "Grip aşısı dünya genelinde kabul gören ve hastalığı daha hafif atlatmanızı sağlayan bir koruma yöntemidir. Grip virüsüne karşı en etkili yöntemlerden biri, aşılama yoluyla bağışıklık kazanmaktır." dedi. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir