• DOLAR 32.381
  • EURO 35.192
  • ALTIN 2324.343
  • ...

En gözde yatırım aracı haline gelen altın kazandırmaya devam ediyor. Dört ay önce Cumhuriyet Altını alan yatırımcının, 155 lira olan çeyrek altın kadar kazancı oldu.

Küresel ekonomik beklentilerdeki olumsuzluklar ve Avrupa`da kriz beklentileri sonucunda talebin altına yönelmesiyle altın fiyatlarındaki artış devam ediyor. 1850 yılında ons fiyatı 18.93 dolar olan altın, bugün 1663 doları aştı. Geçen 4 aylık süreçte ise 470 lira olan Cumhuriyet Altını`nın fiyatı 625 lira seviyesine ulaştı. Cumhuriyet Altını böylece sahibine 4 ayda 155 lira kazandırdı. Bu artış gözönünde bulundurulduğunda 4 aylık dönemde bir Cumhuriyet Altını, bir çeyrek altın doğurmuş oldu. Altın fiyatlarındaki artış yıllık bazda incelendiğinde ise Ağustos 2010`da 55 lira olan çeyrek altının fiyatı Ağustos 2011`de 155 liraya ulaştı. Böylece çeyrek altın da 1 yıl içinde sahibine 2 çeyrek altın kadar daha değer kazandırdı. Öte yandan altın fiyatlarındaki artış tüketiciyi pırlantaya ve daha az gramajlı altınlara yöneltti. Altın fiyatlarının artmasıyla tüketicinin pırlantalı ürünlere kaydığını dile getiren Altınbaş Mücevherat Grup Başkanı Atilla Keskin “Altınbaş olarak tüketiciye farklı alternatifler sunuyoruz. Örneğin damla, kalp, oval, markiz, prenses kesim pırlantalardan oluşan ‘Bambaşka Koleksiyonu`muz var. Elmas mücevherler, setler de özellikle evlilik sezonunda oldukça tercih ediliyor” diye konuştu.

Gramajı daha düşük pırlantalı ve renkli taşlı ürün ve koleksiyon alternatiflerinin de bulunduğunu kaydeden Keskin, bunun tüketiciye daha uygun geldiğini belirtti. Yükselen altın fiyatları neticesinde özellikle pırlantalı mücevher pazarının büyüklüğünün dünyada üç kat arttığını vurgulayan Keskin, bu artışta sertifikalı bir ürün olması nedeniyle pırlantaya olan güvenin tam olmasının etkisinin büyük olduğunu söyledi.

Pırlantalı ve taşlı ürünler gözde

Satışlarına pırlanta ve pırlantalı ürünlere ağırlık vererek devam ettiklerini aktaran Keskin, Altınbaş olarak pırlantalı ürünlerin şu anda ürün grubunun yüzde 70`ini, altın ürünlerin ise yüzde 30`unu oluşturduğunu ifade etti. Düğün sezonunda da tamamen altın olan ürünlerde düşüşler yaşandığını dile getiren Keskin, pırlantalı, taşlı ve elmaslı ürünlerin satışlarında ise artış olduğunu kaydetti.

6 ayda 10 ton altın çıkardık

Altında hem üretim hem de ithalat cephesinde bu yıl fiyat artışlarına bağlı olarak büyük artış yaşandı. Altın fiyatları son günlerde rekor üzerine rekor kırarken, Türkiye`de madenlerden çıkarılan altın miktarı da artıyor. Yer altından çıkarılan altın miktarının ilk 6 ayda 10 tonu aştığı açıklanırken yıl sonunda bu rakamın 25 tona yükselmesi bekleniyor. Öte yandan, Türkiye`de 2001 yılından bugüne kadar üretilen altın miktarı 92 tona ulaşırken, 2011 yılının ilk 7 ayında ise 33 ton altın ithalatı gerçekleşti.

Çeyrek 1 yılda 3`e katladı