• DOLAR 34.103
  • EURO 38.146
  • ALTIN 2875.028
  • ...
Hizbullah'ın üst düzey komutanı İbrahim Muhammed Akil kimdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hizbullah, direnişin üst düzey komutanı İbrahim Muhammed Akil'in (Hac Abdülkadir) biyografisini paylaştı.

Buna göre İbrahim Akil, 24 Aralık 1962 yılında Bekaa'da dünyaya geldi

1980'lerin başında siyonist rejimin Beyrut'u işgali sırasında önemli operasyonlara liderlik etti.

1990'ların başında Hizbullah'ta merkezi eğitim sorumluluğunu üstlendi ve direniş birimlerinin insan kaynaklarını geliştirmede önemli bir rol oynadı.

1990'ların ortalarında İslami Direnişin Genelkurmay başkanlığından sorumluydu.

1997'den kurtuluş sonrasına kadar Cebel Amil Operasyonlar Birimi'nden sorumluydu ve bu dönemde birçok başarılı operasyonu doğrudan yönetti.

İslami Direnişte Operasyonlar Birimi'ni kurdu ve 2008 yılı itibariyle Operasyonlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptı ve Cihat Konseyi üyeliğine atandı.

2006 yılında işgal rejiminin Lübnan’a yönelik saldırısına karşı başarıyla direnen liderlerden biriydi.

Şehadetine kadar İslami direnişte Rıdvan (Hizbullah’ın Elit Kuvveti) gücünün kuruluşunu, gelişimini ve liderliğini denetledi.

Aksa Tufanı harekatının başlangıcından bu yana Lübnan destek cephesinde Rıdvan Gücü'nün askeri operasyonlarının komutasını planladı ve denetledi.

20 Eylül'de Beyrut'un güney banliyösünde hain bir İsrail suikastı sonrasında  şehit oldu.

1983 yılında 241 ABD askerinin öldüğü operasyonu yönetti

Yabancı medya kuruluşlarına göre Akil, şehit komutan Fuad Şükr gibi ABD'nin "terörist listelerindeki" Hizbullah liderleri arasında yer alıyordu. ABD Hazine Bakanlığı daha önce Akil hakkında bilgi veren herkese 7 milyon dolara kadar ödül teklif etmişti.

Washington, Akil'in partide "kilit bir lider" olduğunu ve partinin en yüksek askeri organı olan Cihat Konseyi'nin bir üyesi olduğunu söylüyor.

ABD Hazine Bakanlığına göre Akil, 1983'te Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği'nin bombalanması sonrası 63 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ve 241 ABD askeri personelinin ölümüyle sonuçlanan ABD Deniz Piyadeleri kışlasına düzenlenen saldırının sorumluluğunu üstlenen Hizbullah bağlantılı hücre İslami Cihad'ın kilit bir üyesiydi.

Washington, Hizbullah'ı Deniz Kuvvetleri karargâhına saldırmakla suçluyor. Akil, ayrıca 1980'lerin sonunda Lübnan'da Amerikalı ve Alman rehinelerin tutulmasına ve 1986'da Paris'teki bombalama olaylarına karışmakla da suçlanıyordu.

2015 yılında ABD Hazinesi Akil ve Şükr'ü "terör listesine" aldı ve onlara yaptırım uyguladı.

2019'da ABD Dışişleri Bakanlığı onu "küresel terörist" olarak sınıflandırdı.

(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir