• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
ABD`li Diplomattan Türkiye`ye Füze Tehdidi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 NATO`nun en büyük askeri güçlerinden olan Türkiye`nin, Çinli bir firmayla yaptığı 3.44 milyar dolarlık ‘uzun menzilli füze savunma sistemi` anlaşmasına ABD ve Avrupa`dan gelen tepkiler artıyor. Hatta ABD tepkiyle kalmadı, ‘yaptırım` kozunu da kullandı. Ankara`da bulunan üst düzey bir ABD`li diplomat, Çinli firmayla bu proje kapsamında ortak iş yapacak olan Türkiye savunma şirketlerini ABD yaptırımlarının beklediğini söyledi. Türkiyeli şirketlerin ABD teknolojisi ürünleri kullanma şansının ortadan kalkacağını da ekledi.

Çinli şirket kara listede
Defense News sitesine konuşan diplomat, Türkiye`nin anlaşma yaptığı Çinli şirketin ABD`nin kara listesinde olduğunu da söyledi. China Precision Machinery (CPMIEC)adlı şirketin kara listeye alınmasının nedeni ise 5 Şubat`ta; İran, Kuzey Kore ve Suriye silahsızlandırma anlaşmasını deldiği iddiası.

ABD teknolojisi yasak
Diplomat, bu şirketle çalışan Türkiye firmalarının da çeşitli ambargolarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu. Ayrıca ABD teknolojisinin bu programda kullanılmasına izin vermeyeceklerini de net bir dille ifade eden üst düzey diplomat, bu anlamda kararın gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

NATO olmadan çalışmaz
Uzmanlar Türkiye`nin muhtemel füze tehditlerine karşı koyabilmesi için NATO tarafından geçen yıl Kürecik`e yerleştirilen, uydu ve balistik füze takip sistemlerine ihtiyacı olduğunu da belirtiyor. Uzmanlar, bu sistemler olmadan Çin`in kurulumunu yapacağı uzun menzilli füze sisteminin çalışamayacağını söylüyor. Bu anlamda NATO`ya bağımlı olan Türkiye, Çin`le ihaleyi iptal etmesi durumunda, sözleşmenin Avrupalı firma Eurosam ile yapılması bekleniyor.


Kaynak: Vatan

Bu haberler de ilginizi çekebilir