• DOLAR 32.484
  • EURO 34.853
  • ALTIN 2475.096
  • ...
Metin Turan ve Başar Kadumi'ye özgürlük çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL- Galatasaray Lisesi önünde toplanan grup, Mısır'da 96 gündür tutsak olan TRT'nin Kahire muhabiri Metin Turan ile, Suriye'de görevini icra ederken kaçırılan ve 460 gündür kendisinden haber alınamayan Başar Kadumi'nin durumlarına dikkat çekmek ve Suriye ile Mısır yönetimlerine çağrıda bulunmak için, Basın Açıklanması yaptı.

 

'Suriye ve Mısır yönetimlerine açık çağrı!' şeklinde başlayan basın açıklamasında, "Savaşların en büyük mağdurları çocuklar, kadınlar ve yaşlılardır. Çoğu, canı pahasına çatışma ortamında yaşamayı sürdürür. Acıları, sessiz feryatlarının arkasında kaybolur gider.Gazetecilerin görevi, savaşın yol açtığı bu sessiz çığlıkların duyulmasını sağlamak ve gerçekleri gün yüzüne çıkarmaktır. Bu yüzden gazeteciler bütün tehlikelere rağmen gerçeğin peşine düşerler. Çatışma veya kriz bölgelerinde tek silahları olan kameraları, fotoğraf makineleri ve ses kayıt cihazlarıdır. Vurulabilir, tutuklanabilir, işkence görebilirler." denildi.

 

Press Emblem Campaing (PEC) verilerine göre, sadece 2013 yılında 13'ü Suriye'de olmak üzere, 26 ülkede en az 90 gazetecinin hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, " Adem Özköse, Hamit Coşkun, Aziz Akyavaş ve Cüneyt Ünal, Suriye'de kaçırılan Türk gazetecilerdi. Adem ile Hamit iki ayı aşkın bir süre Suriye'de tutuklu kaldı. Cüneyt Ünal yaklaşık 3 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Cüneyt Ünal ile aynı gün kaçırılan Filistinli Beşşar Fehmi Kaddumi ise tam 460 gündür yani yaklaşık bir buçuk yıldır kayıp ve akıbeti hala bilinmiyor. Suriye yönetimi, milislerinin kaçırdığı Beşşar ile ilgili bir açıklama da yapmıyor.Bir başka gazeteci meslektaşımız Metin Turan ise Mısır'da görev yaparken, gözaltına alındı. Tam 96 gündür tutuklu. Mesleğinin gereği bulunduğu bir camide tutuklanan Metin Turan'ın tutukluluk süresi sürekli uzatılıyor." ifadeleri yer aldı.

 

Suriye ve Mısır yönetimlerine seslenilen açıklamada, "Gazeteci, vatandaşı olduğu ülkenin resmi temsilcisi değildir. Görevi, gerçekleri kamuoyu yararına, basın ahlak ilkelerini, merkeze alarak aktarmaktır. Çalışmasıyla insanların gerçekleri öğrenme ihtiyacına cevap verir. Bu çerçevede görev yapan gazetecilere uygun çalışma koşulları sağlamak evrensel hukukun gereğidir ve uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınmıştır. Buradan, Suriye ve Mısır yönetimlerine çağrıda bulunuyoruz. Amacı sadece yaşananlara tanıklık etmek ve kamuoyunu bilgilendirmek olan meslektaşlarımızı derhal serbest bırakın, onların ailelerine dönmelerine izin verin." çağrısında bulunuldu.

 

Basın açıklamasının son bölümünde, "Bugüne kadar meslektaşlarımızın serbest bırakılması için çaba gösteren sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ediyoruz. Konuyla ilgili çaba gösteren yetkililere şükranlarımızı sunuyor ve onları daha etkili, sonuç alıcı çalışmalar yapmaya çağırıyoruz. Gazeteciler olarak, Suriye ve Mısır yönetimlerine, bu çalışmaları sonuçsuz bırakmamaya, arkadaşlarımızı serbest bırakmaya, uluslararası kamuoyunun gerçekleri öğrenmesi için gazetecilerin önünü sonuna kadar açmaya çağırıyoruz.
Ulusal ve uluslararası meslek örgütlerini, tutuklu meslektaşlarımızın serbest bırakılması ve özgür medya kanallarının açılması için, Şam ve Kahire yönetimlerine baskı yapmaya davet ediyoruz.Bir kez daha sesleniyoruz. Başta Beşşar Fehmi Kaddumi ve Metin Turan olmak üzere tüm esir gazetecileri bir an önce serbest bırakın. Meslektaşlarımız ailelerine kavuşsun. Meslektaşlarına ve mesleklerine kavuşsunlar." ifadelerine yer verildi(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir