• DOLAR 32.51
  • EURO 34.832
  • ALTIN 2491.2
  • ...
Heniye`nin Torununun Dramı Herşeyi Gözler Önüne Serdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZZE - Mısır`daki darbe yönetiminin Refah Sınır Kapısı`nı kapatarak dünyayla bağlantısını kopardığı Gazze`de, tam teşekküllü hastane olmadığı için israil`e sevk edilen Başbakan İsmail Heniye`nin torunu Amal`ın öyküsü bölgede yaşanan dramı gözler önüne serdi.

Gazze`deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye`nin, sindirim sisteminde oluşan bir hastalık nedeniyle bitkisel hayata giren torunu Amal, Gazze`deki hastaneler yetersiz kalınca tam teşekkülü bir hastaneye sevk edilmek istendi.

Ancak darbe yönetiminin Refah Sınır Kapısı`nı kapatması nedeniyle Mısır`a götürülemeyen Amal, başka da bir seçenek kalmayınca israil`e gönderildi. israil`de tetkikleri yapılan Amal, yapılan müdahaleler sonuç vermeyince yeniden Gazze`ye götürülerek, En-Nasr Çocuk Hastanesi`nde yaşam destek ünitesine bağlandı.

İsrail`e götürmek zorunda kaldılar

En-Nasr Çocuk Hastanesi Başhekimi Nebil el-Berguni, "Amal, Mısır yönetimi tarafından Refah Sınır Kapısı`nın kapatılması nedeniyle İsrail`den başka bir yere gönderilemedi. Onu bitkisel hayattan kurtarmak için İsrail`e sevk etmek zorunda kaldık. Kesin teşhis konulması için bazı tahlillere ihtiyaç vardı ancak İsrail`den gelen tahlil sonuçları Gazze’deki sonuçlarla eşleşti" diye konuştu.

Refah Sınır Kapısı`nın açık tutulduğu dönemde de Mısır`ın hastalara dahi uyguladığı resmi işlemlerin saatlerce sürdüğünü belirten Berguni, "Amal hiç bekleyemeyecek kadar ağır durumdaydı, bu nedenle İsrail`e sevk ettik" dedi.

israil`e hasta sevk etmenin rutin bir uygulama olduğunu kaydeden Berguni, "Amal`in israil`e sevkedilmesi hiçbir siyasi boyut taşımıyor. Amal`in dedesi Başbakan İsmail Heniye, israil karşıtı Hamas Hareketi`nin en önemli liderlerinden biridir" ifadesini kullandı.

Gazze Şeridi`ndeki hastaların tedavi için gönderilebileceği en yakın yerin israil olduğuna dikkati çeken Berguni, bu işlemi de sadece koordinasyon görevini üstlenen Ramallah’taki Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı`nın hastayı sevk etmesinden sonra yapabildiklerini vurguladı.

Kapının kapatılması hastaları vurdu

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminde Gazze`deki ağır hastalar gerek duyulduğunda Mısır`a sevk edilebiliyordu. Ancak General Abdülfettah es-Sisi`nin 3 Temmuz`da gerçekleştirdiği darbenin ardından Mısır, Gazze`nin dünyaya açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı`nı kapattı.

Darbe yönetimi Refah Sınır Kapısı`nı belli aralıklarla günde sadece 4 saatliğine açsa da, Gazze`den Mısır`a hasta geçişine izin çıkması ise zaman alabiliyor.

Refah Sınır Kapısı`nın kapatılması sadece hasta sevkini etkilemedi, Gazze’ye tıbbi malzeme girişini de sekteye uğrattı.

Gazze`deki imkansızlıklar nedeniyle sağlık hizmetinin önemli bir bölümü yurt dışından gelen gönüllü ekipler tarafından karşılanıyordu ancak, Mısır’ın Refah Sınır Kapısı`nı kapatması bu uygulamayı sekteye uğratıyor.

israil tarafı da ağır hasta olsalar dahi tedavi için sadece yaşlı kadınlar ve çocukların ülkeye girişine izin veriyor.

AA

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir