• DOLAR 32.601
  • EURO 34.799
  • ALTIN 2409.648
  • ...

MERSİN - Mersin Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen açılış törenine Mersin Valisi ve ÇKA Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Güzeloğlu, kamu kurumlarının yetkilileri, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

 

Toplantı ÇKA Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak'ın Mali Destek Programı bilgilendirme sunumu ile başladı. Şarbak, Ajans olarak Adana ve Mersin'de 3,8 milyon insanın refahını destekleyerek, bugüne kadar toplam 539 proje için 152 milyon TL hibe desteği tahsis edildiğini harekete geçirilen kaynağın eş finansman ile 270 milyon TL olduğunu söyledi.

 

Zekeriya Şarbak, 2014 Mali Destek Programları hakkında yapmış olduğu bilgilendirmede şunları aktardı: "2014 destek programı içerisinde ilk olarak Bölgesel Rekabet ve Yenilik Mali Destek Programı yer alıyor. KOBi'lere yönelik bu program kapsamında bölgede istihdam ve üretimde öne çıkan sektörlerde yenilik ve Ar-Ge kapasitesinin artırılması ve bölge ekonomisinin uluslararası pazarlarda rekabet gücünün artırılması sağlanacak. 25 milyon lira kaynak kullandırılacak programa gıda ve içecek, kimya-plastik, konfeksiyon, metalik olmayan mineral ürün imalatı, mobilya, turizm ve bilişim sektörlerinden başvuru yapılabilecek. Proje seçmelerinde Ar-Ge'ye, markalaşmaya, pazar ağı oluşturmaya, ürün çeşitliliğine önem verilecek. Asgari 75 bin azami 500 bin lira destek tutarı olan projenin süresi 9 ay.

 

Elektronik son başvuru tarihi 3 Şubat 2014
Kasım ayı sonlarında Ajans tarafından bilgilendirme toplantıları yapılacağını, Aralık ayı içerisinde proje hazırlama eğitimleri verileceğini belirten Şarbak, destek programlarına son başvuru tarihinin elektronik ortamda 3 Şubat 2014 saat 23.50'ye kadar olduğunu, evrakların teslim süresinin ise 10 Şubat 2014 saat 17.00'ye kadar olduğunu ifade etti. Şarbak, proje sahiplerine bir takım uyarılarda bulunarak, değerlendirme sonuçlarının 2014 yılı Mayıs ayında ilan edileceğini de sözlerine ekledi.

 

Bir milyon TL kaynaklı doğrudan faaliyet desteği
Ajansın sağladığı bir başka destek olan Doğrudan Faaliyet Desteği programı hakkında da katılımcılara bilgi veren Şarbak, programa başvurmak isteyenlerin öncelikle programın amaç ve önceliklerini kavramaları gerektiğini vurguladı. Son 2 yıldır uygulanan programla ilgili olarak Şarbak şunları aktardı: "Bölgenin kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanmak, bölge ekonomisine yönelik acil tedbirler almak, bölgenin yenilikçilik ve girişimcilik kapasitesini geliştirmeye yönelik olarak çalışmalar yapmak amacı taşıyan yerel yönetimleri, kamu kurum niteliğindeki kuruluşları, üniversiteleri, iş geliştirme merkezlerini, sanayi sitelerini, organize sanayi bölgelerini, kar amacı gütmeyen kooperatifleri kapsayacak. Aktarılan kaynağın bir milyon lira olacağı destek programında asgari tutar 25 bin lira, azami tutar 85 bin lira olacak. Ayrıca programda eş finansman zorunluluğu aranmayacak. Yıl boyu açık olacak Doğrudan Faaliyet Desteği Programı 2014 yılı boyunca açık kalacak.

 

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu konuşmasında, "Çukurova Kalkınma Ajansı bugünkü teklif çağrısıyla 40 milyon liralık kaynağı bölgenin üreten, düşünen ve düşüncesini projeye dönüştürecek herkese sunuyor. Biz hazırız, bölgeye sizi bekliyoruz. Bunların 3'ü de kendi içinde değer yaratıcı başlıklar. Bu yıl teklif çağrısında önemli bir fark var. Tüm bilinen sektörlerin yanı sıra yeni bir sektör var: bilişim. Bu çağın gerçeği. Tüm başlıklarda bilişim projelerini destekliyoruz. Burada değerli 3 üniversite rektörü var. Üniversiteler de üretilen bilgileri değere dönüştürecek projelere katkı vermek zorunda. Gençlere, icat çıkartın gençler demek istiyorum. İcat çıkarırsanız bu desteklenecek diyerek bilişime verilen değerin altını çizdi. (Osman Öksüz - İLKHA)