• DOLAR 32.586
  • EURO 34.813
  • ALTIN 2412.453
  • ...
Obezite'ye karşı aşı geliştirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MANİSA - Celal Bayar Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, Obezite'ye neden olduğu düşünülen en önemli nedenler arasında genetik, çevresel, nöronal ve endokrin faktörler gösterildiği ifade edildi.


Obezitenin tüm dünyada bulaşıcı hastalıklara benzer şekilde hızlı yayılım göstermesi, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "Salgın" olarak tanımlandığı belirtilen açıklamada, çeşitli mikropların Obezite'yle ilişkisi olabileceği görüşü gündeme geldiği belirtildi.


Açıklamanın devamında, "Ülkemizde konuyla ilgili ilk çalışmalar Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ve ekibi tarafından yapılmış, bu çalışmalarda adenovirüslerin hücrelerde yağ birikimine neden olduğu ve çocuklarda obeziteyle ilişkisi olduğu gösterilmiş ve 2011 yılında gerçekleştirilen I. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi'nde birincilik ödülüne layık görülmüştü.


Sağlık Bakanlığı'nın 2011 yılını 'Obeziteyle Mücadele Yılı' ilan etmesiyle nedeniyle, konu Türkiye gündeminde geniş yer bulmuş ve uzunca süre tartışılmıştı. Aynı ekibin bu alandaki çalışmaları devam etti ve aşılama ile obezitenin engellenip engellenemeyeceğine yönelik hayvan modeli çalışmalarında, virüs verilmiş gruba göre, aşılanmış hayvanların karaciğer ve karın içi yağ dokularında yağ birikiminin daha az olduğu gösterildi. Bu bulgular ışığında aşılama ile adenovirüslere bağlı obezitenin engellenebileceği sonucuna varıldı." denildi. (Ramazan Sındıraç-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir